UA / RU
Підтримати ZN.ua

У європейських ЗМІ обговорюють можливу відставку канцлера Німеччини Шольца

Місце канцлера пророкують міністру оборони Пісторіусу

Канцлер Німеччини Олаф Шольц, який називає довгострокову підтримку України одним з німецьких пріоритетів, може піти у відставку у 2024 році. Як повідомила наприкінці грудня італійська газета La Repubblica із посиланням на анонімні джерела, причиною такого кроку може бути «хронічна урядова криза» та «російські тіні». При цьому видання зазначило, що очолити уряд після Шольца може міністр оборони Борис Пісторіус, який наразі є найпопулярнішим політиком у Німеччині, хоча і є членом Соціал-демократичної партії, як і Шольц. 

«Уряд Шольца знову занурився в хаос. А опитування руйнівні. Три чверті Німеччини незадоволені роботою канцлера. Це найгірший результат за всю історію. Цифри, які вже давно нервують партнерів уряду та опозицію. Ліберали з FDP (Вільної демократичної партії, що входить до коаліції «світлофора» – ред.), які балансують на межі 5% і ризикують опинитися за межами парламенту, розпочали збір підписів за припинення незручного тристороннього співжиття з «зеленими» та соціал-демократами», – описала перелік проблем Шольца La Repubblica. 

Читайте також: Шольц сказав, що ідея з відправкою Орбана пити каву – «для особливих моментів»

Берлінський кореспондент видання однією з проблем Шольца назвав зв’язок з роботою шахрайської схеми компанії Wirecard та її керівника Яна Марсалека, якого оголошено у розшук. Схему було викрито у 2020 році. Шольца, який на той час відповідав за фінансового регулятора BaFin, критикують за те, що шахрайська схема на мільярди доларів, пов’язана із бронюванням авіаквитків, не була помічена.  

Німецьке видання BILD назвало статтю La Repubblica «дикими чутками», але не заперечувало, що уряд Шольца має проблеми з довірою серед німців – лише кожен п’ятий оцінив його роботу на посту канцлера позитивно, а загальне задоволення роботою уряду впало з 20% до 15% (згідно останнього опитування INSA для BILD). 

«Той факт, що такі дикі спекуляції перетекли з італійської газети до Німеччини, свідчить про кризовий настрій у політичному Берліні», – робить висновок BILD.

Читайте також: Більшість німців незадоволені діями Шольца на тлі бюджетної кризи в країні — опитування

Нагадаємо, у грудні Шольц припустив, що війна Росії проти України не закінчиться найближчим часом, а тому Німеччина має бути готова збільшити підтримку Києву на тлі вагань інших союзників.