UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Італії заговорили про створення об'єднаної армії Європейського Союзу

Це фундаментальна передумова ефективної зовнішньої політики ЄС, вважає глава МЗС Італії Антоніо Таяні 

Європейський Союз повинен сформувати власну об'єднану армію, вважає міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні, який став очільником партії «Вперед, Італіє!» після смерті Сільвіо Берлусконі. На його думку, європейська армія могла б відігравати роль у підтримці миру і запобіганні конфліктам. 

«Якщо ми хочемо бути миротворцями у світі, нам потрібна європейська армія. І це фундаментальна передумова для того, щоб мати ефективну європейську зовнішню політику… У світі з такими потужними гравцями, як США, Китай, Індія, Росія – з кризами від Близького Сходу до Індо-Тихоокеанського регіону – громадяни Італії, Німеччини, Франції чи Словенії можуть бути захищені лише тим, що вже існує, а саме Європейським Союзом», – сказав Таяні в інтерв'ю італійській газеті La Stampa, опублікованому в 7 січня, передає Reuters.

Читайте також: Зеленський заявив, що Італія та Україна домовилися розпочати роботу над двосторонніми гарантіями безпеки

Європейська оборонна співпраця піднялася на політичний порядок денний після повномасштабного вторгнення Росії в Україну у лютому 2022 року. Проте зусилля були більше зосереджені на розширенні НАТО – минулого року до Альянсу приєдналася Фінляндія, яка є членом ЄС, і Швеція також перебуває на шляху до членства.

Таяні також заявив, що ЄС, який складається з 27 країн, повинен впорядкувати своє керівництво і мати єдиного президента, а не нинішню структуру, яка складається з президента Європейської ради і президента Європейської комісії. Вибори до Європейського парламенту в червні 2024 року стануть першим показником популярності партії Таяні після втрати її харизматичного лідера Берлусконі.

Читайте також: У перемоги багато батьків і одна мати: у Римі заявили, що Мелоні переконала Орбана не блокувати членство України в ЄС

Нагадаємо, міністр закордонних справ Латвії Кріш'яніс Каріньш заявив, що навіть за умови перемоги України у війні, а президент Владімір Путін втратить владу, Росія все одно шукатиме цілі для своєї агресії. Тому НАТО слід працювати над довготривалою стратегією стримування РФ, вважає він. 

Чи зупиниться Путін на Україні? Чи піде далі на Захід – на Латвію, Литву, Польщу, Естонію? Пояснює Володимир Кравченко у статті «Путін накинув оком на Європу. Які країни НАТО він атакує після України?» на ZN.UA.