UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Франції запропонували брати п'ять євро за вхід до Нотр-Даму - церква проти

Священики вважають, що доступ до храму має бути безкоштовним і для вірян, і для атеїстів

П'ять євро на людину біля входу в Нотр-Дам, щоб врятувати церкви Франції. Таку пропозицію висловила міністр культури Рашида Даті: «Всюди в Європі доступ до найприкметніших релігійних споруд є платним», - підкреслює міністр, яка запропонувала архієпископу Паризькому просту ідею: встановити символічну плату за всі туристичні відвідування Нотр-Дам де Парі. Леді, і присвятіть ці гроші повністю на великий план зі збереження релігійної спадщини.

Про ініціативу пише французька Liberation.

Читайте також: Нотр-Дам і острів Пасхи включили до списку пам'яток, що знаходяться під загрозою

Ця ідея не зовсім до смаку Паризькій єпархії. У прес-релізі, який опублікувала єпархія, наголошується на принципі «вільного входу в церкви» і вказується, що не повинно бути від «будь-якого матеріального поділу» між паломниками і відвідувачами. Служителі церкви також нагадали про «фундаментальну місію» цих будівель: «Приймати всіх чоловіків і жінок без будь-яких умов і, отже, обов'язково безкоштовно».

Собор має знову відкритися 7 грудня, після п'яти років колосальної реконструкції після пожежі, яка спустошила його 2019 року.

«Всього за 5 євро на кожного відвідувача ми збирали б 75 мільйонів євро на рік. Таким чином, Нотр-Дам де Парі врятував би всі церкви Парижа і Франції. Це був би чудовий символ, - каже Рашида Даті, - Нотр-Дам пробудив нашу увагу до релігійної спадщини, що належить усім французам, незалежно від їхньої віри» (Рашида Даті - перша арабка в уряді Франції).

«Можна вивчити й інші варіанти, крім оподаткування відвідувачів податком (...) за ціною, яка не є анекдотичною», - заперечують у єпархії.

Міністр внутрішніх справ, який також відповідає за релігію, Бруно Ретайо підтримав колегу. Він спирався на приклад Іспанії, де, він пам'ятає, що «відвідував Храм Святого Сімейства і платив». Міністр додав, що він вважає цей захід корисним, «якщо він за 5 євро покликаний врятувати релігійну спадщину, до якої ми можемо бути прив'язані, незалежно від того, чи віримо ми в рай, чи ні», тому що це «просто французький пейзаж».

Міністр культури Франції також виступає за коригування цін на національні пам'ятники або музеї залежно від походження їхніх відвідувачів з 2026 року, вважаючи, що відвідувачі з-за меж ЄС повинні платити більше за відвідування культурних місць Франції, наприклад, Лувру.

У 2023 році Лувр відвідало 8,9 мільйона осіб (+14% порівняно з 2022 роком). 68% становили іноземні туристи і 32% - французи. На початку 2024 року вхід до найбільшого музею світу збільшився до 22 євро, після того як кілька років він залишався на рівні 17 євро.

Читайте також: У Луврі екоактивісти облили "Джоконду" супом

Нагадаємо, до пожежі собор був найвідвідуванішою пам'яткою культури в Європі з 12 мільйонами відвідувачів на рік. Відкриття Собору Паризької Богоматері заплановано на грудень 2024 року, тим часом, під прибудинковою територією собору встановили «Site House», що пропонує навчальний курс п'ятьма мовами, в якому можна дізнатися про гігантські реставраційні роботи після пожежі 2019 року.