UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Франції вбили критика уряду Азербайджану

За життя Ісгандарлі боролись понад добу.

У Франції вбили опозиційного діяча з Азербайджану Відаді Ісгандарлі. Він помер після жорстокого побиття та десятків ножових поранень, які, на думку його родини, були політично мотивованими, повідомляє "Радіо Свобода".

Зазначається, що Ісгандарлі діяв у вигнанні та був відомий своєю різкою критикою уряду Азербайджану. Його смерть підтвердив журналістам брат Октай. За життя опозиціонера лікарі боролися понад добу. 

Читайте також: Правляча партія Азербайджану перемагає на позачергових виборах

"Мій брат не мав уявлення про те, хто були нападники або що мотивувало напад... Вони не розмовляли та були в масках, через що їх було неможливо впізнати", — заявив брат опозиціонера.

Він також додав, що у 2022 році Ісгандарлі вже пережив схожий замах. Журналісти зазначають, що напад відбувся за аналогічною схемою замахів проти азербайджанських опозиційних діячів у вигнанні. У 2021 році інший політик у вигнанні, Мохаммад Мірзалі, вижив після ножового поранення.

Ісгандарлі критикував уряд Азербайджану та президента Ільхама Алієва, який перебуває при владі з 2003 року. У 2010 році опозиціонер брав участь у парламентських виборах. Після програшу він оголосив їх сфальсифікованими та організовував протести. Роком пізніше його заарештували та звинуватили у різних правопорушеннях, які він заперечував та описував як політично мотивовані.

Читайте також: Ільхам Алієв вп’яте балотується на пост президента Азербайджану

Ісгандарлі засудили до 3,5 років позбавлення волі, проте у 2012  його помилував Алієв. Разом з братом та родинами вони емігрували до Франції у 2015 році через побоювання політичних переслідувань. 

Нагадаємо, у червні у Шевченківському районі Києва здійснили замах на казахського опозиційного журналіста Айдоса Садикова. У нього вистрелили майже впритул, коли він разом із дружиною сидів у машині. У ніч на 2 липня він помер у лікарні. Журналіст з 2010 року зазнавав кримінального переслідування у Казахстані та був відомий критикою уряду країни та олігархів.