UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Франції почали розслідування проти Ле Пен через фінансування її президентської кампанії 2022 року — ЗМІ

Її підозрюють у можливому перевищенні лімітів на агітацію.

Прокуратура Парижа у вівторок, 2 липня, почала судове розслідування проти ультраправої французької політикині Марін Ле Пен. Її підозрюють у незаконному фінансуванні президентської кампанії 2022 року, повідомляє BFMTV з посиланням на джерела.

Зазначається, що рішення про початок розслідування ухвалили через звіт Національної комісії з фінансування кампанії та політичного фінансування (CNCCFP) від квітня цього року.

BFMTV додає, що під час кожних виборів кандидатам заборонено перевищувати ліміт витрат, встановлений законом. CNCCFP перевіряє облікові записи кампанії кожного кандидата на предмет того, чи дотримуються вони лімітів.

Читайте також: Ле Пен прокоментувала поразку «Національного об'єднання» у Франції

Якщо кандидати дотримуються правил, держава відшкодовує їм частину витрат на агітацію. Але якщо вони їх порушують, CNCCFP може зменшити відшкодування, або, якщо необхідно, вжити заходів, аби провести розслідування.

«Саме на цій підставі CNCCFP направила доповідь до прокуратури Парижа за статтею 40 щодо облікового запису Марін Ле Пен під час президентських виборів 2022 року», — повідомляє BFMTV.

Нагадаємо, під час парламентських виборів у Франції партія Ле Пен «Національне обʼєднання» сенсаційно програла, хоча їй пророкували перемогу. Вона посіла лише третє місце та матиме 143 місця у парламенті. Перше посіли ліві з «Нового народного фронту» — 182 місця. Політсила президента Еммануеля Макрона зайняла друге місце та отримала 168 мандатів. Таким чином, жодна партія не отримала більшості, для якої необхідно 289 місць у парламенті.