UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Чехії запропонували допомогу у виконанні українського "мирного плану"

Особливо допомога стосуватиметься сфери ядерної безпеки та переслідування воєнних злочинів.

У межах зустрічі у Саудівський Аравії, де велая дискусія стосовно української "формули миру", чеська делегація запропонувала нашій державі допомогу у виконанні деяких пунктів зі списку. Про це повідомляє Novinky.

"Ми з президентом говорили про консультації, які відбулися на вихідних у Саудівській Аравії в Джидді. Я поінформував його, що ми запропонували професійну допомогу у виконанні українського мирного плану з десяти пунктів – особливо у сфері ядерної безпеки та переслідування воєнних злочинів", – зазначив міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський після розмови з президентом Петром Павелом.

Заступник очільника МЗС Ян Маріан, який представляв міністра на консультаціях у Джидді, розповів про це більш детально.

Читайте також: Китайська еліта таємно висловлює невдоволення діями Кремля щодо мирного врегулювання в Україні — ISW

"Від імені Чеської Республіки я запропонував професійну допомогу у виконанні першого пункту мирного плану – підтримці ядерної та радіаційної безпеки. Ми також готові допомогти у створенні спеціального трибуналу щодо російських воєнних злочинів", – сказав Маріан.

Раніше керівник офісу президента Андрій Єрмак у ході спілкування з журналістами в Києві заявляв, що під час дводенної зустрічі, яка проходила 5-6 серпня в місті Джидда у Саудівській Аравії, представлені держави дійшли згоди не щодо всіх пунктів "формули миру", пропонованої президентом України Володимиром Зеленським. Діалог навколо суперечливих питань продовжується.