UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Болгарії парламент прийняв закон проросійської партії про заборону "пропаганди ЛГБТ"

Його засудили правозахисні організації.

Парламент Болгарії прийняв закон про заборону "пропаганди ЛГБТК+" у школах. Такий крок широко засудили правозахисні групи, вони закликали Євросоюз втрутитись, повідомляє Euronews.  

Закон підтримала переважна більшість парламентарів Болгарії: 159 проголосували "за", 22 "проти", а 12 утрималися. Його запропонувала проросійська ультраправа партія "Возраждане", яка визначає "нетрадиційну сексуальну орієнтацію" як таку, що суперечить болгарській правовій концепції "емоційного, романтичного, сексуального або чуттєвого потягу між особами протилежної статі".

Зазначається, що поправка до закону про освіту в Болгарії, проголосована парламентом, забороняє в системі освіти "пропаганду, просування або підбурювання будь-яким способом, прямо чи опосередковано, ідей і поглядів, пов’язаних з нетрадиційною сексуальною орієнтацією та/або статтю". Через прийняття закону на вулиці вийшли представники правозахисних організацій країни. 

Читайте також: Всьоме за три роки: Болгарія знову проведе вибори

"Дуже тривожно спостерігати, як Болгарія бере на озброєння тактику з російського підручника проти прав людини. Такі дії є не тільки регресивними, але й прямо суперечать цінностям рівності та недискримінації, які відстоює Європейський Союз", — заявили у загальноєвропейській правозахисній групі ЛГБТК+ Forbidden Colours.

Нагадаємо, раніше парламент Грузії прийняв у першому читанні закон "Про сімейні цінності та захист неповнолітніх", а також поправки до ще 18 законів, які в підсумку обмежують права ЛГБТ. Зокрема, грузинська влада хоче заборонити зміну статі, усиновлення та опіку над неповнолітніми одностатевими парами, а також проведення зборів, спрямованих на "популяризацію" одностатевих шлюбів, зміну статі, усиновлення дітей одностатевою парою.