UA / RU
Підтримати ZN.ua

Туск назвав ситуацію на кордоні «патологічною» та пояснив, що «має визнати кожен польський патріот»

Прем’єр Польщі заявив, що планує візит до України у «найближчі дні»

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск розкритикував попередній уряд Матеуша Моравецького за ситуацію, яка склалася на кордоні з Україною, де з листопада польські далекобійники блокують рух українських вантажівок. 

«Кожен польський патріот повинен визнати цю правду: Україна у війні з Росією потребує нашої допомоги», – сказав Туск у першому інтерв’ю після складання присяги, повідомляє Interia Wydarzenia.  

Читайте також: Блокади не полегшують переговорів: Туск хоче переконати перевізників розблокувати кордон з Україною

Він сказав, що партія «Право і Справедливість» (уряд Моравецького) сильно погіршила відносини між Польщею та Україною незадовго до польських парламентських виборів. Туск підкреслив, що війна в Україні вимагає політики солідарності в Європейському Союзі, і що він обговорить з українцями «патологічну ситуацію на кордоні». 

Прем’єр заявив, що має зустрітися з президентом Польщі Анджеєм Дудою 15 січня, «щоб обговорити мій запланований візит до Києва в найближчі дні». 

Читайте також: Європа наражає себе на безпосередній напад Росії упродовж найближчих кількох років – Туск

Нагадаємо, організатори блокади кордону заявили, що з 15 січня розпочнуть перекривати рух біля пункті пропуску «Медика-Шегині». 9 січня президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з президентом Польщі Анджеєм Дудою. Частина діалогу стосувалася блокування польськими перевізниками руху через кордон з Україною. 

За прем’єрства Туска були частково зняті обмеження руху – уряд домовився із польськими фермерами, які блокували кордон. Проте ситуація із блокуванням з боку автоперевізників залишається невизначеною. Наприкінці грудня Туск заявив, що  до того, щоб припинити блокаду кордону.  

Читайте також: Туск розповів, коли він може провести зустріч із Зеленським

Про те, як дисбаланси транспортної галузі, спричинені монополією «Укрзалізниці», створюють підґрунтя для нових криз пояснює Юрій Щуклін у статті «Кордон без блокад забезпечується плануванням вантажоперевезень і посвяченням у нього європейських партнерів» на ZN.UA.