UA / RU
Підтримати ZN.ua

Популістські праві здобули певні успіхи на виборах до Європарламенту, але ще не витіснили поміркованих — The Telegraph

Партії, які представляють центристські позиції, поки що мають підтримку.

Успіх правих партій на виборах до Європейського парламенту підтвердив поліпшення становища популістів і націоналістів у всьому блоці. У Франції партія Марін Ле Пен "Національне об'єднання" отримала понад 30% голосів і змусила Еммануеля Макрона оголосити дострокові вибори.

Джорджа Мелоні та її партія "Брати Італії" впевнено випередили своїх суперників, а в Німеччині "Альтернатива для Німеччини" (AfD) здобула значну перемогу, в той час як соціал-демократи канцлера Олафа Шольца скотилися до найгіршого результату в загальнонаціональному опитуванні. В Австрії на перше місце вийшла популістська партія "Свобода", випередивши консервативну Народну партію та соціал-демократів, повідомляє газета The Telegraph.

Читайте також: Вибори у Франції: опитування вказує на потенційну перемогу ультраправих

Однак, попри ці успіхи, проєвропейські центристи все ж отримали перемогу. У Німеччині традиціоналістичні християнсько-демократичні праві здобули переконливу перемогу, отримавши 31% голосів. Антиімміграційна Партія свободи Герта Вілдерса в Нідерландах отримала менший результат, ніж очікувалося, а "Фідес" Віктора Орбана в Угорщині — нижчий від очікуваного.

Проєвропейські партії здобули перемогу на виборах в Іспанії та Польщі. У підсумку, у Страсбурзькому парламенті проєвропейські центристи, зелені та соціалісти отримають більшість місць, що підвищить шанси Урсули фон дер Ляєн на другий термін на посаді президента Єврокомісії.

Читайте також: Французькі ультраправі знищують партію Макрона на виборах до Європарламенту – Politico

Соціалісти отримали найбільшу частку голосів на Мальті, в Румунії та Швеції, що допомогло лівоцентристам зберегти свої позиції другої за величиною групи в парламенті, хоча і набагато слабші, ніж у 1990-х роках.

Хоча наратив свідчить про проправий сплеск по всій Європі, реальність набагато складніша. Наскільки ці вибори є голосуванням проти некомпетентних основних партій, які багато обіцяють, але мало що роблять? Якби вони (включно з консерваторами у Великій Британії) звернули увагу на занепокоєння, які відчуває молодь, яка віддаляється від традиційних політичних позицій, вони могли б знищити популістську підтримку.

Раніше ми повідомляли, що у п'яти країнах ЄС під час виборів до Європарламенту найбільше голосів отримали партії з антиукраїнською риторикою. В цій п’ятірці Угорщина, Франція, Чехія, Австрія і Бельгія.