UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Цей крок порушить Угоду про асоціацію» – Кулеба про продовження обмежень експорту до ЄС

Продовження заборони глава МЗС назвав «порушенням правила спільного ринку»

Україна у ЄС виступає проти запровадження будь-яких обмежень на імпорт її зерна сусідніми країнами після того, як 15 вересня закінчиться заборона Європейської Комісії на внутрішній продаж української пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику у Болгарії, Угорщині, Польщі, Румунії та Словаччині. При цьому влада цих країн заявляє про можливість запровадження односторонньої заборони до кінця 2023 року в обхід влади у Брюсселі. 

«Цей крок порушить правила спільного ринку. Цей крок порушить Угоду про асоціацію між Україною та ЄС... він суперечитиме принципу солідарності», – сказав глава МЗС України 28 серпня під час візиту до столиці Чехії Праги, передає Reuters. 

Кулеба сказав, що Україна готова шукати рішення, але зерно не повинно бути заручником внутрішньополітичних процесів у сусідніх країнах.

Читайте також: Стефанішина: Україна не піде на поступки у зерновому конфлікті з Польщею

Раніше МЗС України відреагувало на те, що влада п’яти країн-сусідів не лише хоче продовжити заборону на експорт з України, але й розширити список забороненої продукції. Це «викликає повне нерозуміння», заявили у МЗС. 

Президент України Володимир Зеленський ще у липні заявив, що продовження заборони експорту української агропродукції після 15 вересня є неприпустимим – з огляду на блокування росіянами морських портів України, через які перевозилися основні обсяги зерна. 

У серпні віцепрем'єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина повідомила, що Єврокомісія не має наміру продовжувати дію обмежень після 15 вересня, а можливе одностороннє запровадження обмежень з боку інших країн назвала «порушенням базових правил Європейського Союзу».