UA / RU
Підтримати ZN.ua

Танки Leopard і нейтралітет Швейцарії: Financial Times про дилему Берна

Швейцарія заветувала експорт в Україну майже 100 законсервованих бойових танків Leopard, посилаючись на закони про нейтралітет, які були ухвалені під час контрнаступу Києва, пише Financial Times. 

Читайте також: Війна не закінчиться у 2023-му. Вона буде тривалою — спецслужби Швейцарії

«Федеральна рада дійшла висновку, що продаж 96 танків неможливий відповідно до [швейцарського] законодавства в його нинішньому вигляді. Зокрема, такий продаж суперечить Закону про військову техніку та призведе до відмови Швейцарії від політики нейтралітету», — заявила Федеральна рада — виконавчий орган швейцарського уряду, що складається з семи осіб — у середу вдень.

Вето Берна, швидше за все, зумовить невдоволення серед європейських союзників країни, які місяцями тиснули на уряд, щоб той послабив обмежувальне тлумачення давно виплеканої політики нейтралітету.

Читайте також: Україна змінює нейтралітет Швейцарії: у країні — найбільші за третину століття військові навчання

Танки ніколи не були на озброєнні у Швейцарії, ніколи не призначалися для використання швейцарськими військовими і не базуються у країні. Усі 96 зберігаються в Італії, вони були придбані у 2016 році в італійських військових за приватною угодою швейцарським виробником зброї Ruag.

Рішення поглиблює дипломатичну ізоляцію багатої альпійської країни в Європі, вона намагається йти шляхом, який захищає один із найбільш шанованих національних політичних принципів, але водночас прагне зберегти економічні зв’язки із Заходом і позиціонувати себе як морального критика російської агресії. 

Читайте також: Верхня палата парламенту Швейцарії ухвалила поправку, яка дозволить постачати зброю Україні