UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Свободою віросповідання не можна зловживати": у Чехії пропонують перевірити діяльність російської церкви

Її можуть використовувати росіяни для операції впливу.

Фото ілюстративне.

Фото ілюстративне.

Голова комітету з питань безпеки чеського Сенату Павел Фішер заявив, що уряд повинен доручити спецслужбам розслідувати загрозу з боку православних церков країни. Він зазначив, що вони можуть використовуватися для операцій російського впливу, повідомляє ČTK.

Також, за його словами, міністр культури Чехії Мартін Бакса має перевірити, чи діють Російська православна церква в Чехії та Православна церква в Чеських землях відповідно до закону. У разі невідповідності їхньої реєстрації міністр повинен запропонувати їх скасування, зазначив Фішер. У 2022 році міністерство не знайшло підстав для цього.

Читайте також: ЗМІ назвали депутатів, які не підтримали заборону УПЦ МП

"Свободою віросповідання та обʼєднань не можна зловживати для незаконного впливу ворожої іноземної держави", — заявив голова комітету з питань безпеки.

Він також зауважив, що Російська православна церква в Чехії є філією РПЦ Московського патріархату, яка безпосередньо пов'язана з Кремлем. Цю церкву очолює патріарх Кіріл, якого Чехія у квітні 2023 року внесла до санкційного списку за його виправдання війни проти України.

Нагадаємо, 20 серпня український парламент прийняв закон про заборону діяльності так званої Української православної церкви Московського патріархату. У ньому наголошується, що жодне з положень документа не можна трактувати як обмеження свободи віросповідання або переконань, права на дотримання релігійної практики чи релігійних обрядів.