UA / RU
Підтримати ZN.ua

Стубб заспокоює фінів щодо критики НАТО з боку Трампа, натякаючи, що це передвиборча риторика

Але новообраний президент нагадує громадянам, що Фінляндія виконує норматив щодо відрахувань на потреби НАТО

Новообраний президент Фінляндії Александер Стубб заявив, що його країна повинна зберігати спокій і зосередитися на своєму членстві в НАТО – незважаючи на нещодавні критичні коментарі колишнього президента США Дональда Трампа (який має шанс повернутися на посаду) на адресу цього військового альянсу. У своїх передвиборчих заявах Трамп казав, що не хотів би захищати членів НАТО від нападу з боку Росії, якщо внески цих країн до НАТО будуть меншими від запланованих.

«Виборчі кампанії в США дуже відрізняються від фінських виборів, і риторика, що використовується, набагато сильніша... Я думаю, що на даному етапі краще зберігати спокій і зосередитися на розбудові нашого членства в НАТО», – сказав Стубб на пресконференції 12 лютого, повідомляє Reuters.

Читайте також: Ексрадник Трампа закликає ставитися серйозно до його погроз щодо НАТО

За словами Стубба, Фінляндія, яка була прийнята до НАТО у квітні 2023 року у відповідь на вторгнення сусідньої Росії в Україну, витрачає на оборону більше, ніж цільовий показник у 2% від валового внутрішнього продукту, узгоджений країнами-членами НАТО.

Стубб, який вступить на посаду 1 березня, є проєвропейським політиком і рішучим прихильником України. Він зайняв жорстку позицію щодо РФ, з якою Фінляндія має довгий кордон: «До того, як Росія припинить свою агресивну війну проти України, нам буде дуже важко мати відносини з Росією», сказав Стубб.

Читайте також: Фінляндія триматиме закритим кордон із РФ щонайменше до середини квітня

Напередодні голосування Стубб та його єдиний суперник у другому турі виборів Пекка Гаавісто посперечалися у прямому ефірі після питання про те, чи варто підіймати слухавку, коли зателефонує російський диктатор Владімір Путін, аби привітати когось з них з перемогою у виборах. Гаавісто заявив, що підняв би слухавку, попри те, хто телефонує, Стубб сказав, що «телефон дзвонив би дуже довго».