UA / RU
Підтримати ZN.ua

США запровадили санкції проти пов’язаних з російською розвідкою агентів впливу в Молдові

Ці люди були частиною плану захоплення Будинку уряду в Кишиневі

П’ятого червня Управління з контролю за іноземними активами (OFAC) Міністерства фінансів США внесло до списку санкцій сімох провідних членів пов'язаної з російською розвідкою групи зловмисного впливу – через їхню роль у дестабілізаційній кампанії уряду РФ та продовженні кампаній зловмисного впливу в Молдові. 

«Запроваджені сьогодні санкції проливають світло на постійні приховані зусилля Росії з дестабілізації демократичних країн. Росія намагається впливати на громадян цих країн, експлуатуючи занепокоєння громадян, щоб дестабілізувати законно обрані уряди в інтересах Москви. Сполучені Штати, разом з ЄС, залишаються прихильниками переслідування осіб, які займаються такою діяльністю проти уряду Молдови», – заявив заступник міністра фінансів США з питань боротьби з тероризмом та фінансової розвідки Брайан Нельсон. 

Люди, на яких були накладені санкції, є частиною великої глобальної інформаційної операції, пов'язаної з Російською Федерацією, яка націлена на Україну, країни, що межують з Україною, включаючи Молдову, балканські країни, Європейський Союз, Велику Британію та Сполучені Штати. 

Читайте також: Вступ Молдови до ЄС не залежатиме від долі Придністров'я, – Боррель

Підготовкою до протестів у Молдові керував інструктор, пов'язаний з Міхаілом Потєпкіним (регіональний директор компанії M Invest, яка слугувала прикриттям для підтримуваних Кремлем сил ПВК «Вагнер», що діяли в Судані). Пов'язані з РФ суб'єкти впливу були частиною змови, спрямованої на те, щоб скористатися протестами у Кишиневі у лютому-березні 2023 року та захопити Будинок уряду Молдови. 

Під американські санкції потрапили:

Читайте також: Якщо РФ нападе на Молдову, Румунія не втручатиметься

«Ці суб'єкти провокують, тренують і контролюють групи в демократичних країнах, які проводять антиурядові протести, мітинги, марші та демонстрації. Ці агенти зловмисного впливу аналізують вразливості країни і розпалюють страхи, які підривають віру в демократичні принципи в країнах-мішенях», – зазначили у мінфіні США.

За даними мінфіну, деякі з осіб, на яких накладені санкції, підтримують зв'язки з російськими спецслужбами в таких питаннях, як планування, кадрове забезпечення та бюджетування діяльності групи.

Читайте також: Молдова розгляне можливість запровадження санкцій проти іноземців за дестабілізацію ситуації в країні

Нагадаємо, що у жовтні 2022 року мінфін США наклав санкції на проросійського молдовського політика Ілана Шора, заявивши, що він координував дії з представниками інших олігархів для створення політичних заворушень у Молдові і отримав підтримку Росії. Першого травня в аеропорту Кишинева була затримана заступницю голови проросійської партії «Шор» Марина Таубер, яка намагалася вилетіти з країни попри заборону суду, оскільки вона перебуває під слідством у справі про незаконне фінансування партії. 

У квітні Рада ЄС затвердила механізм, який надає можливість запровадження санкцій проти осіб, відповідальних за підтримку або здійснення дій, що підривають чи загрожують суверенітету та незалежності Молдови.