UA / RU
Підтримати ZN.ua

США відремонтують на $80 мільйонів субмарину, яка зіштовхнулася з підводною горою

Подія сталася два роки тому.

Восени 2021 року атомний підводний човен USS Connecticut зіткнувся з невідомим об'єктом у Південнокитайському морі. ВМС США оновили інформацію про статус і вартість ремонту човна. Про це пише видання Naval News.

USS Connecticut зіткнулася з підводною горою. Внаслідок удару субмарина втратила гідролокатор і носову частину. Попри це, вона змогла дістатися острова Гуам, де пройшла попередню оцінку пошкоджень.

Після цього USS Connecticut зупинилася в Сан-Дієго, а потім вирушила на військово-морську верф П'юджет-Саунд, штат Вашингтон для ремонту. 12 липня 2023 року атомний підводний човен опинився в сухому доці.

Читайте також: Субмарина США прибула до Південної Кореї одразу після того, як КНДР відновила ракетні випробування

Командування морських систем ВМС США не стало розкривати місцезнаходження субмарини до постановки в сухий док. Також воно відмовилося коментувати інформацію про те, як вдалося уникнути затоплення.

Зараз USS Connecticut перебуває в Центрі проміжного технічного обслуговування. Атомний підводний човен проходить процедуру під назвою Extended Dry-Docking Selected Restricted Availability. Це різновид робіт у сухому доці, який включає поліпшення некапітального характеру.

Пошкодження, отримані USS Connecticut під час зіткнення з підводною горою, будуть усунуті під час EDSRA. Торішня оцінка показала, що ВМС США зможуть повністю відновити ударну субмарину. Силова установка не постраждала внаслідок удару і продовжує працювати в штатному режимі.

ESDRA розпочалася 12 липня 2023 року. ВМС США виділили на ремонт приблизно $80 млн і планують повернути USS Connecticut в експлуатацію на початку 2026 року. NAVSEA не стало відповідати на запитання про те, які деталі від старих субмарин можна використовувати під час ремонту, а які доведеться виробляти з нуля.

Раніше повідомлялося, що до Японії прибула субмарина США, яка може нести більше 150 крилатих ракет та велику кількість іншого озброєння.