UA / RU
Підтримати ZN.ua

США відкладають поставки Польщі винищувачів F-35

Причини достеменно не відомі.

Передача Польщі перших винищувачів п’ятого покоління F-35A американського виробництва затримується на невідомий термін. Про це повідомляє портал Defence24.pl з посиланням на власні джерела.

Зазначається, що винищувачі F-35A з партій, передача яких була запланована Повітряним силам Польщі у 2026 і 2027 роках, будуть поставлені пізніше, ніж початково передбачалося.

Передача шести винищувачів, запланована на 2026 рік, спочатку мала розпочатися в березні й завершитись в червні того ж року. Однак поточний графік передбачає, що поставки відбудуться в листопаді та грудні 2026-го року. Ще чотири літаки, передача яких спочатку була запланована на перше півріччя 2027 року, мають бути передані наприкінці цього року.

Читайте також: Польща може стати першим імпортером новітніх американських ракет

Контракт на літаки для Повітряних сил Польщі укладено відповідно до процедури FMS (програма іноземних військових продажів) як частину ширшого плану виробництва F-35 для збройних сил США та іноземних замовників.

Будівництво першого літака було розпочато у квітні 2023 року. Першим компонентом став вузол центрального крила фюзеляжу винищувача. Очікується, що перші винищувачі F-35A мають з’явитися на польській авіабазі у місті Ласьк в 2026 році.

Раніше повідомлялося, що Польща модернізує ПЗРК Piorun, що постачаються Україні.