UA / RU
Підтримати ZN.ua

США продадуть Польщі 24 винищувачі п'ятого покоління за один долар — ЗМІ

Раніше цей вид літаків ніколи не експортувався.

Міністерство оборони США погодилося продати Польщі 24 винищувачі п'ятого покоління F-22 Raptor за один долар. Така процедура готувалася більше року, і призначена як компенсація за польські винищувачі МіГ-29, передані Україні. Про це повідомляє Defence24.pl.

Польща може стати другою країною у світі після США, яка буде використовувати два типи літаків п'ятого покоління. Ця поставка не відміняє вже укладену угоду про закупівлю інших літаків п'ятого покоління F-35. Більше того, винищувачі F-22 раніше ніколи не експортувалися з США. Відомо, що дані борти мали бути виведені зі складу ВПС Штатів найближчим часом.

Читайте також: Україна найближчими днями отримає літаки МіГ-29 від Польщі - Дуда

Польща отримає літаки за один долар, але також буде необхідно заплатити за капітальний ремонт "Рапторів", оскільки вони вже не служили в регулярних частинах, а використовувалися в основному для навчання. Очікується, що Польща також забезпечить кошти на озброєння, навчання пілотів, технічне обслуговування та підготовку наземної інфраструктури.

Американські військові вже підрахували, що процес передачі займе близько трьох років, і що всі літаки F-22 прибудуть до Польщі у 2024-2025 рр. Це буде синхронізовано з поставкою перших шести із 32 замовлених літаків F-35. Водночас відомо, що підготовка до передачі почалася ще в березні 2022 року, хоча і трималася в секреті.

Читайте також: Польща закупить боєприпаси майже на три мільярди доларів

Таке рішення запропонували самі ВПС США із двох причин. По-перше, воно покликане швидко закрити прогалину, яка з'явиться в польських ВПС після передачі Україні винищувачів МіГ-29. По-друге, було вирішено створити в Східній Європі аналоги американських баз для літаків F-22 на Алясці і Гаваях. Через скорочення бюджету це неможливо з американськими пілотами та персоналом, тому така роль була запропонована полякам.

Раніше повідомлялося, що Польща продасть Україні сто бронетранспортерів, які будуть фінансуватися за кошти США та ЄС.