UA / RU
Підтримати ZN.ua

США, Канада та Велика Британія попередили Молдову про підготовку заколоту з боку РФ

"Ми повністю впевнені в здатності Молдови впоратися з цими загрозами, пов’язаними із втручанням Кремля".

Російська Федерація та її агенти планують організувати у Молдові заколот, якщо проросійський кандидат не зможе перемогти на майбутніх виборах. Про це йдеться у спільному документі урядів США, Канади та Великої Британії.

"Захищаючи наші спільні демократичні цінності, ми попереджаємо наших демократичних партнерів та союзників, що російські діячі втілюють сценарій впливу на результати президентських виборів у Молдові восени. Вони мають намір розпалити протести у Молдові, якщо проросійський кандидат не переможе", – зазначається у заяві.

РФ намагається сформувати у населення Молдови негативне ставлення до урядів Західних держав, влади країни та її спроможності приєднатися до ЄС.

Також росіяни намагаються зруйнувати віру населення у спроможність Молдови підтримувати власну безпеку та верховенство права.

"Ми повністю впевнені в здатності Молдови впоратися з цими загрозами, пов’язаними із втручанням Кремля. Ми вживаємо низку заходів для підтримки цих зусиль у рамках нашого партнерства з Молдовою та її народом", – йдеться у зверненні урядів.

Канада, США та Британія спільно поділилися інформацією про наміри Росії із партнерами у Молдові, "аби вони могли провести подальше розслідування, перешкодити та зірвати плани Кремля".

Читайте також: Молдова може стати наступною ціллю Путіна — міністр закордонних справ

"Ми продовжуватимемо тісно співпрацювати з урядом Молдови з цього приводу", – додали у заяві.

Раніше повідомлялося, що Сполучені Штати Америки ввели санкції проти проросійської очільниці молдовського регіону Гагаузія Євгенії Гуцул за зв'язки із засудженим олігархом-втікачем Іланом Шором та їхнє "незаконне втручання у політичні справи Молдови".