UA / RU
Підтримати ZN.ua

Союзники не стануть стороною війни, якщо збиватимуть російські ракети — Кулеба

Україна проситиме ЄС переконати США надати дозвіл Києву бити по РФ далекобійною західною зброєю.

Київ проситиме ЄС дозволити використання можливостей протиповітряної оборони країн Євросоюзу, зокрема Польщі, для захисту частини повітряного простору України. Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба напередодні зустрічі голів європейських МЗС у Брюсселі, повідомляє Politico.

Він зазначив, що "не сумнівається" у готовності Польщі відбудувати відповідні механізми для збиття російських ракет в Україні. Проте для цього необхідна підтримка партнерів.

"Ви не вступаєте у війну, збиваючи ракету чи безпілотник, який летить у вашому напрямку і може фактично завдати шкоди вашій власній території", — заявив Кулеба.

Читайте також: Ми не впевнені, що до Польщі 26 серпня залітав російський дрон — Туск

Київ також хоче, щоб до збиття російських дронів та ракет в повітряному просторі України долучились й інші країни. За словами Кулеби, про це генсек НАТО Єнс Столтенберг та президент Володимир Зеленський говорили на липневому саміті Альянсу, проте "настав час ухвалити рішення".

Також голова українського МЗС заявив, що проситиме Європу переконати Вашингтон змінити свою позицію щодо дозволу Україні бити по РФ далекобійною західною зброєю. За його словами, ЄС є "фундаментально важливою опорою" у підтримці Києва у цьому питанні.

Раніше польський міністр оборони Владислав Косіняк-Камиш заявляв, що у НАТО є "великий скептицизм" щодо питання збиття Польщею російських ракет над територією України. Він підкреслив, що самостійно Варшава не може ухвалити подібне рішення, необхідна підтримка союзників.