UA / RU
Підтримати ZN.ua

Словаччина може залишитися без грошей від ЄС: у чому причина

Близько 80% інвестицій у країну надходить від фондів ЄС.

Європейський Союз розглядає можливість засудження Словаччини через порушення демократичних норм, що може призвести до утримання фінансової допомоги, передбаченої для Братислави.

Про це повідомляє видання Bloomberg із посиланням на джерела, знайомі з ситуацією.

Читайте також: Словацький парламент відмовився засудити удар Росії по «Охматдиту»

Зокрема, Європейська комісія підготувала проєкт рішення щодо запуску відповідної процедури, пов'язаної з діями популістського прем’єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо, який скасував спеціальну прокуратуру. Ця установа займалася розслідуванням корупційних справ, зокрема тих, що стосувалися коштів ЄС.

Наразі процес перебуває на початковому етапі і потребує схвалення голови Європейської комісії Урсули фон дер Ляйєн.

Для Словаччини це може мати серйозні фінансові наслідки, адже близько 80% державних інвестицій у країні фінансуються за рахунок фондів ЄС. Будь-які перебої з фінансуванням можуть стати серйозним викликом для Словаччини, яка вже стикається з проблемами надмірного дефіциту бюджету.

Однією з пропозицій, що розглядаються, є застосування так званого механізму обумовленості. Цей інструмент дозволяє ЄС заморожувати фінансування, якщо виникає загроза нецільового використання коштів. За даними джерел, Брюссель може утримати частину з 12,8 млрд євро, передбачених для Словаччини у рамках бюджету ЄС.

Крім того, Європейська комісія вивчає можливість вилучення частини або всіх 2,7 млрд євро грантів, виділених на боротьбу з наслідками пандемії COVID-19. Однією з умов отримання цих коштів була наявність спеціальної прокуратури, яка тепер ліквідована.

Словаччина може стати другою країною після Угорщини, щодо якої ЄС застосує механізм обумовленості. Раніше цей інструмент був використаний для замороження 6,3 млрд євро фондів єдності для Угорщини через порушення принципів верховенства права з боку Будапешта.

Читайте також: Словаччина закликає до поміркованості у питанні вступу України до НАТО – президент Пеллегріні

Нагадаємо, раніше Роберт Фіцо говорив, що українські санкції проти російського «Лукойлу» можуть поставити під загрозу постачання словацького дизельного палива в Україну.