UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Слабкий лідер": у Німеччині обговорюють заміну Шольца на когось популярнішого

Його називають "слабким лідером", який не може досягти результату.

Члени Соціал-демократичної партії Німеччини (СДПН) розглядають можливість заміни чинного канцлера Олафа Шольца на популярнішого кандидата напередодні національних виборів у 2025 році.

Про це повідомляє видання Financial Times, зазначаючи, що серед можливих кандидатів називають міністра оборони Бориса Пісторіуса та прем'єр-міністерку землі Саар Анке Релінгер, яка є колишньою метальницею ядра.

Читайте також: На тлі розмов про удари вглиб Росії Шольц відмовляє у передачі ракет Taurus Україні

За інформацією джерел, у внутрішніх розмовах деякі однопартійці Шольца обговорюють варіант виключення його з передвиборчого списку через низьку популярність серед виборців. Одним із прикладів, на який посилаються критики, є можливість використати досвід президента США Джо Байдена, який під час виборів поступився місцем Камалі Гарріс. Це питання викликане низьким рейтингом Шольца – згідно з опитуванням Forschungsgruppe Wahlen, 77% опитаних вважають його "слабким лідером", неспроможним досягти вагомих результатів.

Особливо критичною для Шольца може стати ситуація з виборами 22 вересня у землі Бранденбург, яку СДПН контролює з часу возз'єднання Німеччини. Якщо партія зазнає поразки від ультраправої "Альтернативи для Німеччини" (AfD) і втратить владу, це може посилити тиск на канцлера та поставити його політичне майбутнє під загрозу.

Читайте також: Проросійська партія "Альтернатива для Німеччини" виграла перші регіональні вибори — FT

Опозиція також посилює критику уряду, вказуючи на втрату довіри з боку виборців через нездатність вирішити важливі для країни питання, такі як нелегальна імміграція, зростання підтримки популістських сил та падіння економіки. Водночас прихильники Шольца наголошують, що складнощі в управлінні трипартійною коаліцією є значним викликом, який не варто недооцінювати, особливо на фоні розбіжностей у поглядах коаліційних партій, що загострюються з наближенням виборів.

Нагадаємо, агентство Bloomberg писало, що хоча Німеччина переживає серйозні економічні труднощі, вона залишається достатньо багатою, щоб підтримувати фінансування України та збільшувати витрати на оборонне виробництво.