UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сім мільйонів іммігрантів: населення Франції вже на 10% складається з іноземців

Якщо п’ятдесят років тому іммігранти були в основному з південної Європи, то тепер вони прибувають переважно з Африки, Азії та країн Аль-Магрибу.

Близько 10% населення Франції нині є «іноземцями, які народилися за кордоном». Для порівняння, у буремному 1968 році прибулих з інших країн було 6,5%. Більше третини цих людей отримали французьке громадянство з моменту прибуття. Якщо п’ятдесят років тому іммігранти були в основному з південної Європи, то тепер вони прибувають переважно з, Африки, Азії та Аль-Магрибу (сюди входять Мавританія, Західна Сахара, Марокко, Алжир, Туніс, Лівія).  Таку статистику озвучили за результатами демографічного дослідження, опублікованого Національним  інститутом статистики (INSEE), передають AFP та France 24.  

Читайте також: Під час пожежі в центрі утримання мігрантів на кордоні США і Мексики загинули 40 людей

Відповідно до опублікованих днями даних, у 2021 році у Франції проживало сім мільйонів іммігрантів, або 10,3% населення. Варто уточнити, що це вперше за десять років інститут  досліджує еволюцію імміграції в кількох поколіннях.

Серед нащадків іммігрантів понад 50% представників другого покоління мають лише одного з батьків-іммігрантів, а представники третього покоління (у яких є принаймні один дідусь із бабусею-іммігрантами) у дев’яти випадках із десяти мають лише одного або двох іммігрантів.

Читайте також: Помста Москви: групу Вагнера звинувачують у сплеску міграції в Італії – заява міністра оборони

Африка, Азія та країни Магрибу

Походження іммігрантів різноманітне. Якщо п’ятдесят років тому приїжджі були в основному з південної Європи, то зараз вони прибувають переважно з Магрибу, Африки чи Азії. 

Так, кількість іммігрантів з Іспанії та Італії змінилась з 543 000 у 2011 році до 531 000 у 2021 році, тоді як жителі Північної Африки тепер становлять 2 мільйони людей (1,63 мільйона у 2011 році). Загалом майже половина іммігрантів у 2021 році – вихідці з Африки (3,31 млн із 6,96). Зараз жінки становлять половину (52%) цього населення (44% у 1968 році).

Читайте також: Масові протести у Франції: як відреагували профспілки на запрошення Елізабет Борн до діалогу

Імміграція зосереджена у великих агломераціях, уточнюють у дослідженні, згідно з яким 20% паризького населення є іммігрантами, 32% у Сені-Сен-Дені (один з департаментів регіону Іль-де-Франс  на півночі центральної частини країни).