UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сікорський про питання Волинської трагедії: "Ми у цій справі не відступимо"

"Ми лише вимагаємо від України того, що Україна дозволила зробити німцям з агресорами".

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський заявив, що Варшава не відступить у питанні Волинської трагедії і закликав Київ дозволити гідно поховати польських громадян. Про це він розповів в онлайн-сесії запитань і відповідей (Q&A) у своєму Facebook.

Політик наголосив, що порушував це питання у розмовах зі своїм українським колегою Андрієм Сибігою та насамперед – з українським лідером Володимиром Зеленським.

За його словами, Зеленський "не був особливо задоволений з цього приводу".

"Але ми у цій справі не відступимо. Тому що ми вважаємо, що це, по-перше, не політичне питання, воно не повинно бути предметом якихось торгів. Це просто християнський обов'язок, який свідчить про нас", – сказав очільник польського МЗС.

Сікорський також підкреслив, що Польща "не торгувалася" з Німеччиною, щоб вона могла поховати своїх солдатів на території країни.

"Ми лише вимагаємо від України того, що Україна дозволила зробити німцям з агресорами: 100 тисяч солдатів Вермахту були ексгумовані та поховані в окремих могилах на території України. Тому, ми вважаємо, що наші співвітчизники, які не були там агресорами, мають принаймні такі ж права, як і солдати Вермахту", – додав він.

Читайте також: Сибіга у Варшаві обговорив "конкретні кроки" з вирішення питання ексгумації жертв Волині

Раніше Український інститут національної памʼяті (УІНП) повідомляв, що у 2025 році розпочне пошукові роботи та ексгумацію жертв Волинської трагедії на території Рівненської області. У МЗС Польщі привітали це рішення.

Волинська трагедія донині впливає на україно-польські відносини. Але Києву та Варшаві не вдається дійти згоди. І ось уже поляки кажуть: Україна не буде членом ЄС, якщо не врегулює історичних питань із Польщею. Про те, "Чого бояться в Києві та Варшаві і як помирити Україну та Польщу", читайте у статті Володимира Кравченка.