UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сійярто захищає рішення Угорщини спростити в’їзд для росіян і білорусів

Такий крок угорського уряду засудили у ЄС.

Видача Угорщиною «національних карт» громадянам Росії та Білорусі не несе жодної загрози для безпеки Шенгенської зони.

Про це заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто після того, як його країна спростила в’їзд для жителів цих країн.

За словами Сійярто, росіяни та білоруси, які отримують ці карти, проходитимуть ретельні перевірки під час в'їзду в Угорщини та перебування на її території. Міністр також звинуватив «представників Північної Європи та країн Балтії» у розгортанні «кампанії брехні» проти Будапешта, яка нібито спрямована на дискредитацію його держави. Він сказав, усі заяви про відсутність таких перевірок є неправдою.

Читайте також: Литва поскаржилася на Угорщину в ЄС через рішення спростити в’їзд для росіян і білорусів

Нагадаємо, наприкінці липня угорський уряд «без зайвого шуму» спростив умови в'їзду для громадян РФ та Білорусі за програмою «національних карт». Сталося це після візиту прем'єр-міністра Віктора Орбана у Москву.

Як писали західні ЗМІ, власники такої карти не піддають спецперевірці на європейському рівні і це викликало занепокоєння у низці держав. Деякі євродепутати розкритикували рішення Будапешта і зазначили, що такий крок є неправильним, особливо на тлі гібридних атак Росії проти Європи.

Також голова Європейської народної партії Манфред Вебер заявив, що своїм рішенням Угорщина сприяє діяльності російських шпигунів, тому ЄС має вжити термінових контрзаходів.