UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сійярто відповів на критику Туска: «Допомагаю тим, хто хоче налагодити контакт із Кремлем»

Він додав, що і надалі зустрічатиметься з росіянами.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто відповів прем’єр-міністру Польщі Дональду Туску, який розкритикував його зустріч із головою російського МЗС Сєргєєм Лавровим. Він заявив, що держави «по-різному бачать можливість миру в Україні».

Про це пише інформаційний портал RMF24.

Читайте також: «Ми вирішили не приходити»: посли ЄС відмовилися від зустрічі з главою МЗС РФ Лавровим

«Ми є урядом, який виступає за мир, а польський уряд займає більш провійськову позицію. Туск був би здивований, коли б дізнався, як багато європейських політиків просили мене допомогти їм зв'язатися з росіянами, організувати зустрічі або просто надіслати їм повідомлення. Ми просто повинні поважати те, що думаємо по-різному про можливість миру в Україні», ‒ сказав Сійярто.

За його словами, угорсько-польське братство може витримати епізоди політичних розбіжностей. Він підкреслив, що «продовжить зустрічатися зі своїми російськими колегами, якщо це буде необхідно, а також надаватиме допомогу тим, хто бажає налагодити контакт з Кремлем».

Читайте також: Під час головування в ЄС Угорщина лобіюватиме вступ Грузії та Молдови, але не України — Сіярто

Нагадаємо, Сійярто зустрівся з Лавровим у турецькій Анталії 1 березня. Того ж дня у Москві відбувся похорон російського політика Алєксєя Навального.

Позицію глави угорської дипломатії, а також його словацького колеги Юрая Бланара, який також зустрічався з Лавровим у Туреччині, розкритикував Туск 4 березня.

Польський прем'єр висловив сподівання, що «незрозумілі жести, слова і рішення, які ми спостерігаємо, коли йдеться про Братиславу і Будапешт, є випадковими».

«Сподіваюся, що рано чи пізно це зміниться і що у нас буде відчуття, що і на південь від Польщі ми можемо розраховувати на партнерів, які розуміють, де є загрози, а де союзники», ‒ зазначив Туск.

Читайте також: Литовська прем’єрка замінить передвиборче гасло через схожість із тим, яке було у Путіна

Раніше прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо виступив проти виділення Україні військової допомоги, через що його розкритикував Дональд Туск. Під час зустрічі Варшавської четвірки у Празі Фіцо сказав, нібито постачання ЗСУ військової допомоги лише продовжить війну, тоді як Європа повинна сприяти мирним перемовинам Києва та Москви. 

«Вгадай, Роберте, де був би кордон між Росією та Україною без нашої допомоги. Я думаю, це набагато цікавіше питання», ‒ відповів йому тоді Туск.