UA / RU
Підтримати ZN.ua

Швеція висилає п'ятьох російських дипломатів

Через «несумісність їхньої діяльності із дипломатичним статусом»

Після того, як Норвегія провела вислання 15 російських дипломатів за підозрою у шпигунстві, російських дипломатів висилає зі своєї території сусідня Швеція, повідомляє Reuters. Причина – несумісність їхньої діяльності із дипломатичним статусом. 

«Швеція зателефонувала послу Росії... і повідомила йому, що п'ятьох осіб, які працюють в посольстві, попросили залишити країну внаслідок діяльності, яка несумісна з Віденською конвенцією про дипломатичні відносини», – заявили у МЗС Швеції. 

Востаннє Швеція вислала трьох російських дипломатів з країни у квітні 2022 року після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну. У країні зросла стурбованість щодо діяльності російської розвідки через прагнення Швеції стати членом НАТО. Служба державної безпеки Швеції виокремила Росію як серйозну загрозу безпеці країни.

Читайте також: Бундесвер збільшує витрати на боротьбу із безпілотниками через російське шпигунство

Раніше видання Politico повідомляло, що Росія намагається оговтатися після масової висилки країнами Європи працівників своєї розвідки, що діяли там під дипломатичним прикриттям. Тепер Кремль поставив собі за мету відновити шпигунську мережу.

14 квітня у Швеції на нафтопереробному заводі Preemraff у місті Гетеборг арештували громадянку РФ, яку підозрюють у корпоративному шпигунстві.