UA / RU
Підтримати ZN.ua

Швеція виділила 6,5 мільйона євро на ремонт укриттів у школа і дитсадках України

За ці кошти укриття мають бути обладнані опаленням і водопостачанням.

Уряд Швеції сьогодні, 16 листопада, повідомив про виділення 75 мільйонів шведських крон (6,52 мільйона євро) до кризового фонду ЮНЕСКО, який фінансує відновлення та реконструкцію у дошкільних і шкільних закладах, зокрема їх укриттів. Про це повідомила пресслужба шведського уряду.

Читайте також: У Швеції розповіли, скількох військових ЗСУ підготували для використання САУ Archer

Зазначається, що на додаток до забезпечення необхідного обладнання для укриттів, грант дає змогу ЮНЕСКО встановити необхідні засоби водопостачання та гігієни, а також забезпечити, щоб навчальні та дошкільні заклади були обладнані на зиму опаленням.

Також приділяється увага, щоб укриття були доступними для людей з обмеженими можливостями, а діти мали доступ до психосоціальної підтримки та фізичної активності. Грант є частиною допомоги Швеції Україні.

“Надзвичайно важливо, щоб діти та студенти могли продовжувати навчання без подальших перерв і щоб дошкільний заклад і школа були тією безпечною точкою, якою вона може бути. Ця підтримка кризового фонду ЮНЕСКО для їхньої роботи в Україні сприяє саме цьому”, – каже міністр освіти Лотта Едхольм.

Читайте також: Безумовно, ЄС має підтримати Україну для її перемоги та встановленні справедливого миру – МЗС Швеції

За даними шведського уряду, освітній сектор в Україні сильно постраждав від повномасштабного вторгнення Росії. З лютого 2022 року понад 3 тис. дошкільних, шкільних та інших навчальних закладів було пошкоджено, 360 – повністю зруйновано.

Нагадаємо, на початку листопада міністр оборони Швеції Пол Йонсон підтвердив, що вісім самохідних артилерійських систем Archer вже в Україні. САУ Archer передали українським військовим згідно з рішенням уряду Швеції, прийнятим ще в січні.