UA / RU
Підтримати ZN.ua

Швейцарія змінює законодавство, щоб перестати бути країною для приховування кримінальних капіталів

Уряд намагається позбутися поганого іміджу 

У Швейцарії, яка приєдналася до антиросійських санкцій Євросоюзу, розробили нові правила для усунення прогалин у законодавстві про боротьбу з відмиванням грошей. Пропонується посилити нагляд за юридичними особами (включно з трастами) та покласти на юристів і консультантів відповідальність за повідомлення про ризики. Правила також посилять зобов'язання банків, фірм і постачальників послуг ретельно перевіряти і контролювати ризики порушення санкцій серед своїх клієнтів – це основна тема, що перебуває в центрі уваги міжнародної спільноти з моменту вторгнення Росії в Україну.

Нові правила, розроблені швейцарським урядом, будуть представлені парламенту в 2024 році після консультацій, передає Reuters.

Читайте також: Великий швейцарських банків закриє рахунки клієнтам з Росії

Швейцарія, чиї банки роблять її найбільшим у світі управлінцем офшорних багатств, вже давно прагне позбутися свого іміджу місця, де злочинці ховають нечесно здобуті прибутки. Вона регулярно обмінюється інформацією про банківські рахунки з більш ніж 100 країнами, але зіткнулася з міжнародним тиском, який вимагає пролити більше світла на тіньовий світ корпоративної власності, де багато компаній і організацій, таких як трасти, приховують особистість справжніх бенефіціарів.

Якщо нові правила будуть прийняті, юристи, бухгалтери та інші консультанти компаній, які створюють трасти, холдингові компанії або організовують угоди з нерухомістю, також підпадатимуть під дію правил належної обачності та зобов'язань щодо звітності.

Читайте також: Навчання навіть під час повітряних тривог: в Україні створять "безпечні класи"

Уряд також деталізував свої плани щодо створення центрального реєстру для відстеження того, хто насправді володіє юридичними особами в рамках боротьби з відмиванням грошей через компанії-оболонки. Новий реєстр, який буде знаходитися у Федеральному департаменті юстиції та поліції, міститиме детальну інформацію про бенефіціарних власників компаній та інших юридичних осіб, а орган у складі міністерства фінансів буде здійснювати перевірку реєстру і, в разі необхідності, накладати санкції.

Відповідно до запропонованих правил, усі майбутні угоди з нерухомістю також підлягатимуть ретельній перевірці, а готівкові платежі за дорогоцінні метали та коштовне каміння, такі як золото і діаманти, підлягатимуть перевірці на предмет відмивання грошей, якщо їхня вартість перевищуватиме 15 тис. швейцарських франків (близько 17 тис доларів), тоді як зараз ця сума становить 100 тис. шв. франків.

Читайте також: У Швейцарії виборці проголосували за підвищення податку для транснаціональних компаній

Нагадаємо, що у Швейцарії проводять перевірку щодо державного виробника зброї Ruag – після невдалої спроби продати майже 100 танків, які Україна могла б використати у війні проти Росії.

Швейцарія блокує відправку в Україну іншими країнами швейцарської зброї, або зброї, що вироблена за швейцарськими технологіями – відповідно до свого суворого військового нейтралітету. При цьому навіть у іранських дронах Shahed-136, якими Росія обстрілює Україну, досі містяться швейцарські компоненти.