UA / RU
Підтримати ZN.ua

Швейцарія не приєднується до рішення щодо передачі Україні заморожених активів РФ

Це пояснюють особливостями національного законодавства

Рішення Європейського союзу щодо виділення 1,5 млрд євро з прибутків, які отримані внаслідок "заморожування" російських активів, не стосуватиметься дій Швейцарії. Це офіційна позиція країни, яка пов'язана, за словами представників уряду, з вимогами швейцарського законодавства, повідомляє SWI.

Читайте також: У ЄС погодились передати заморожені російські активи на допомогу Україні

Позицію щодо виконання передачі активів Росії оприлюднив Державний секретаріат з економічних питань. Як уточнює видання, станом на квітень 2024 року загальна вартість активів Центрального банку Російської Федерації, заморожених у Швейцарії, становила понад 7 мільярдів швейцарських франків. Ці кошти є відділеними активами і не пов'язані з грошима, якими володіють фізичні особи або російські компанії, пов’язані з Росією.

Як повідомлялось раніше, Україні в липні стануть доступними 1,5 мільярда євро з доходів від заморожених активів РФ. Про це заявляла глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн під час відкриття Ukraine Recovery Conference 2024. На її думку, такі відрахування є можливими, оскільки вони здійснюватимуться відповідно до міжнародного законодавства і водночас збережуть стабільність фінансових ринків. 10% цих коштів будуть спрямовані на реконструкцію та відновлення. Значний відсоток цих грошей буде спрямовано на оборонні потреби.