UA / RU
Підтримати ZN.ua

Шольц: Німеччина замовила для України додаткові 17 систем ППО IRIS-T

Всього Київ матиме 24 такі системи.

Німеччина замовила 22 системи ППО IRIS-T, з яких 17 призначені для України, а пʼять — для ФРН. Про це заявив німецький канцлер Олаф Шольц, виступаючи на базі Військово-повітряних сил біля міста Кіль, повідомляє Bloomberg.

За його словами, закупівля для німецької армії IRIS-T зіграє ключову роль у зміцненні європейської ініціативи Sky Shield. До очолюваного Німеччиною проєкту доєдналася 21 країна, він покликаний зробити континент менш вразливим до авіаударів.

Читайте також: Німецький оглядач навів три аргументи того, що на Сумщині росіяни атакували муляж, а не справжню IRIS-T

Системи IRIS-T, які Німеччина поставила Україні, допомогли збити понад 250 російських ракет та безпілотників, чим врятували багато життів, заявив Шольц. Він додав, що додаткові чотири системи відправлять Києву до кінця цього року, а решту почнуть постачати з наступного.

За словами джерел Bloomberg, до 2026 року в України буде 12 систем IRIS-T середньої дальності та 12 меншої.

Раніше Шольц заявляв, що Німеччина не послабить військову підтримку України. Німецький канцлер намагається розвіяти побоювання, що Берлін може перестати допомагати Києву на тлі скорочення внутрішнього бюджету та повідомлень у ЗМІ про замороження нової німецької військової допомоги.