UA / RU
Підтримати ZN.ua

Що чекає на італійську коаліцію після смерті Берлусконі? – Reuters

Forza Italia! може померти разом з Берлусконі, вважає один з аналітиків

Смерть Сільвіо Берлусконі спричинить шокові хвилі для його партії «Вперед, Італіє!» (Forza Italia!), яка входить до правої коаліції Італії, але аналітики вважають, що це може дати шанс прем'єр-міністру Джорджії Мелоні зміцнити своє лідерство, пише Reuters, аналізуючи думки італійських аналітиків, політиків та оглядачів.

Медіа-магнат Берлусконі заснував Forza Italia!, коли прийшов у політику в 1994 році. Партія завжди покладалася на його харизматичне лідерство, але в останні роки її підтримка зменшилася, оскільки проблеми зі здоров'ям обмежили його політичну активність.Наразі Forza Italia! є молодшим партнером серед трьох основних партій коаліції і вважається більш поміркованою силою порівняно з «Лігою» Маттео Сальвіні та «Братами Італії» Мелоні.

Підтримка 62 депутатів Forza Italia! у верхній і нижній палатах парламенту має вирішальне значення для збереження стійкої більшості, але є скептицизм щодо того, що партія зможе знайти лідера, здатного уникнути розпаду коаліції.

Читайте також: Італія ще не вирішила, чи виходити з китайського пакту «Один пояс, один шлях» — Мелоні

«Forza Italia! може померти разом з Берлусконі, його важко замінити, це монархія, яка закінчується разом з королем», – сказав Джуліано Каццола, колишній депутат, який був обраний до парламенту разом з Берлусконі.

Аналітики вважають, що у членів Forza Italia! буде все більше спокус перейти до інших партій, оскільки Берлусконі не буде тримати їх на плаву, що дасть Мелоні можливість переманювати депутатів і розширювати ряди своєї партії.

«Я очікую, що «Брати Італії» будуть привабливими для членів Forza Italia!», – сказав Лоренцо Де Сіо, професор політології в римському університеті LUISS.

Відносини між Берлусконі і Мелоні неодноразово піддавалися напрузі з тих пір, як вони разом виграли загальні вибори минулого року. Вони зіткнулися через війну в Україні, і Берлусконі був помічений в тому, що описував Мелоні як владну, зарозумілу і образливу.

Читайте також: Є важливе рішення для захисту неба – Зеленський про перемовини з Мелоні

Але те, як Берлусконі формував правий блок протягом останніх десятиліть, проклало шлях для приходу до влади Мелоні. Спадкоємці постфашистського Італійського соціального руху (MSI), до якого Мелоні приєдналася в юності, приєдналися до коаліції Берлусконі в середині 1990-х років, вперше зайнявши посади в уряді.

Це спричинило тривалий процес, який завершився злиттям Forza Italia! та спадкоємиці MSI – «Альянсу нації» – в єдину партію. Зрештою, Мелоні вийшла з неї у 2012 році, щоб стати співзасновником партії «Брати Італії».

Партія «Брати Італії» позиціонує себе як консервативна, але часто піддається критиці за збереження старого символу полум'я, що був притаманний початковій організації MSI, а ЗМІ час від часу публікують фотографії, на яких зображені фашистські атрибути в офісах деяких регіональних політиків.

Читайте також: Вперше в італійському парламенті: депутатка годувала дитину грудьми під час роботи

Еудженіо Піцціменті, професор політології Пізанського університету, вважає, що смерть Берлусконі може створити підґрунтя для того, щоб Мелоні назавжди відмовилася від постфашистського коріння своєї партії і започаткувала нову політичну силу.

«Їм також знадобиться «макіяж» на міжнародному рівні, щоб показати, що вони готові стати повноцінною консервативною партією. Якщо Мелоні грає таким чином, то у неї хороша гра», – сказав він.

Антоніо Таяні, міністр закордонних справ і віце-прем'єр-міністр, є найвищою фігурою Forza Italia! в уряді, але аналітики і політики сумніваються, що він зможе стати лідером. Він вважається надійною фігурою і має сильні зв'язки в Європейському Союзі після тривалої кар'єри в Брюсселі, але Піцціменті вважає, що він міг би лише допомогти переходу Forza Italia! до нової консервативної партії на чолі з Мелоні.

Читайте також: Джорджа Мелонi заблокувала продаж італійської компанії пов'язаній з Росією фірмі

Інвестори оптимістично налаштовані щодо перспектив Мелоні. Альтеа Спіноцці, стратег з інвестицій з фіксованим доходом Saxo Bank, вважає, що ризик, пов'язаний з інвестиціями в Італію, може зменшитися зі зменшенням чисельності Forza Italia!

Однак аналітики не виключають, що політичний наступник Берлусконі може зрештою все ж таки з'явитися з його родини, що ускладнить зусилля Мелоні закріпити своє лідерство. Його старша 56-річна донька Марина, яка з 2005 року очолює холдинг Берлусконі «Фінінвест», може стати головним претендентом на лідерство в партії, якщо сім'я вирішить залишатися активною в політиці. Аналітик Де Сіо вважає, що Марина Берлусконі може вийти на поле, щоб зберегти вплив сім'ї в італійській політиці.

«Вона буде конкурувати з Мелоні. Ключовим питанням є бажання сім'ї захистити свої компанії, які без Берлусконі будуть під загрозою», – сказав він.

Читайте також: "Ми теж можемо йому щось надіслати": Зеленський відреагував на отримання Берлусконі ящика горілки від Путіна

Нагадаємо, що колишній прем’єр-міністр Італії Сільвіо Берлусконі помер вранці 12 червня у лікарні Сан-Раффаеле (Мілан), куди його госпіталізували невдовзі після попередньої виписки. Політик лікувався від наслідків пневмонії, що була ускладнена хронічним мієломоноцитарним лейкозом.

Берлусконі завжди себе позиціонував, як друга російського президента Владіміра Путіна, у навіть у лютому цього року робив скандальні заяви щодо України.