UA / RU
Підтримати ZN.ua

Румунський уряд передав до парламенту законопроєкт про передачу Україні системи Patriot

Лише після парламентського узгодження процес передачі може пришвидшитись.

Уряд Румунії схвалив проєкт закону, який дозволить  передати Україні одну із наявних на балансі її збройних сил систему протиракетної оборони Patriot, повідомляє Reuters. Тепер законопроєкт відправили для реєстрації та розгляду парламентом.

«Після того, як парламент схвалить закон, уряд зможе ухвалити рішення, яке робить передачу оперативною», — зазначив речник уряду Міхай Константін.

У проекті закону значиться, що Румунія надішле США листи-пропозиції та погодження щодо заміни подарованої батареї та розраховує сплатити приблизно 60 мільйонів доларів у вигляді податків і зборів.

Очікується, що в парламенті законопроєкт розглянуть цієї осені. 

Читайте також: SAMP/T проти Patriot: яка система ППО краща? — Politico

Румунія ще в червні заявила про намір передати Україні одну з двох діючих систем Patriot за умови, що союзники замінять її подібною системою протиповітряної оборони.

Установка буде однією із п’яти таких систем та інших стратегічних одиниць протиповітряної оборони, які країни НАТО обіцяли Києву для боротьби з ракетними атаками  Росії.

Румунія ще у 2017 році підписала угоду на 4 мільярди доларів на купівлю кількох систем Patriot. Перша партія була доставлена в країну в 2020 році. Наразі Румунія отримала чотири системи, з яких дві працюють.