UA / RU
Підтримати ZN.ua

Румунія прагне відкрити базу для підготовки пілотів F-16 для союзників та України

Винищувачі F-16 можуть нести ракети різного типу, які мають здатність уражати ворожі цілі у повітрі, на землі і в морі. 

Вищий оборонний орган Румунії заявив на засіданні в четвер, що країна має на меті відкрити регіональний навчальний центр для пілотів винищувачів F-16 з інших країн НАТО та інших партнерів, включаючи Україну, пише Associated Press

Офіс президента Клауса Йоганніса, який головував на засіданні Вищої ради національної оборони в Бухаресті, заявив у заяві, що «разом з іншими союзниками та компанією, яка розробляє цей винищувач, у Румунії буде створено регіональний центр для підготовки військових пілоти».

Читайте також: Румунія вимагає від Німеччини розмістити на її території війська на постійній основі

«Тут проходитимуть підготовку румунські пілоти, які керують літаками F-16, а згодом заклад буде відкритий для участі пілотів з країн-союзників і партнерів по НАТО, включно з Україною», – йдеться в повідомленні.

Румунія, яка має довгий кордон з Україною і є членом НАТО з 2004 року та членом Європейського Союзу з 2007 року, збільшила витрати на оборону у відповідь на вторгнення Росії в Україну.

Читайте також: Ігнат розповів, чи почалося навчання українських пілотів на F-16

Навчальний комплекс буде спрямований на те, щоб позиціонувати Румунію як «регіонального лідера в області підготовки пілотів F-16» і сприяти «покращенню згуртованості, демонстрації єдності та зміцненню позиції стримування та оборони в Євроатлантичному регіоні». Проте захисний орган, відомий як CSAT, не повідомив, коли і де в Румунії відкриється такий заклад.

Читайте також: Захід розглядає Румунію як можливий майданчик для навчання українських пілотів керуванню F-16

У квітні CSAT також схвалив придбання невизначеної кількості винищувачів F-35 американського виробництва «останнього покоління», оскільки Румунія намагається модернізувати свої ВПС.

Після введення військ Москви в Україну в лютому 2022 року НАТО збільшило свою присутність на східному фланзі Європи, відправивши додаткові багатонаціональні бойові групи до членів альянсу Румунії, Угорщини, Болгарії та Словаччини.

Румунія відігравала дедалі помітнішу роль в альянсі протягом війни, зокрема приймаючи зустріч міністрів закордонних справ НАТО в листопаді.