UA / RU
Підтримати ZN.ua

Розслідування вибухів на «Північних потоках» гальмувалося через опір Польщі – WSJ

Видання продовжує просувати версію про «український слід»

Європейські слідчі, що займаються справою про вибухи на газопроводах «Північний потік» та «Північний потік-2» 26 вересня 2022 року, сподіваються на співпрацю з боку нового уряду Польщі. Видання The Wall Street Journal, із посиланням на свої джерела, стверджує, що попередні польські посадовці «чинили опір» міжнародному розслідуванню та «не розголошували потенційно важливі докази».

«За словами слідчих, польські чиновники не поспішали надавати інформацію і приховували ключові докази пересування ймовірних диверсантів польською територією. Тепер вони сподіваються, що новий уряд у Варшаві, який приступив до виконання своїх обов'язків у грудні, допоможе пролити світло на цю атаку», – пише WSJ.

Читайте також: Вибухи на "Північних потоках" знову пов'язують з Україною: деталі статті The Washington Post

Видання заявляє, що «європейські слідчі вже давно вважають, що атака була організована з України через Польщу». Але «відмова Варшави від повної співпраці» ускладнює встановлення того, чи стався напад з відома чи без відома колишнього польського уряду.

«Слідчі не надали доказів причетності польського уряду до вибухів і кажуть, що навіть якщо деякі польські чиновники були причетні до цього, це могло статися без відома політичного керівництва. Однак вони кажуть, що спроби польських чиновників перешкодити розслідуванню викликають у них дедалі більшу підозру щодо ролі та мотивів Варшави», пише WSJ. 

Читайте також: В німецькому уряді відреагували на нові публікації про причетність України до підриву «Північних потоків»

Видання повторює раніше опубліковану іншими ЗМІ інформацію (неофіційну) про те, що розслідування, проведене Німеччиною, Данією та Швецією, встановило, що трубопровід підірвала команда з шести осіб, включаючи глибоководних водолазів, які подорожували на прогулянковій яхті під назвою «Андромеда».

Яхта, нібито, під час своєї подорожі зупинялася у всіх трьох країнах, а також у Польщі. Також ця яхта, орендована в Німеччині через польську компанію, містила сліди октагону – тієї самої вибухівки, що була знайдена на місцях підводних вибухів, повторює видання.

Читайте також: У Швеції хочуть до кінця року висунути звинувачення щодо підриву «Північних потоків»

Нагадаємо, версія про «український слід» знову одночасно з’явилася у 2023 році в низці провідних західних видань. Як і до того, інформація пройшла з посиланням на «деяких західних керівників», «численних офіційних осіб», «23 дипломатів і розвідників з дев’яти країн» – про те, що кількамісячне розслідування не підтвердило російського авторства диверсії. Хто і навіщо придумав, що Україна підірвала «Північні потоки»? – пояснює президент Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Михайло Гончар на ZN.UA.