UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія завербувала ірландського парламентаря — Politico

Він співпрацює з росіянами через посольство РФ.

Розвідка РФ завербувала чинного ірландського парламентаря та використовує його як пропагандистського крота та емісара. Своєю чергою премʼєр Ірландії Саймон Гарріс каже, що це його зовсім не дивує, передає Politico.

"Це не повинно стати для когось із нас несподіванкою... Росія прагне спотворити громадську думку й активно веде до цього в усьому світі. Ірландія не застрахована від цього", — прокоментував Гарріс можливу роботу російської розвідки у парламенті країни.

За даними журналістів, депутата не заарештували й не висунули звинувачень за будування відносин з російськими агентами, які діяли з посольства Росії в Ірландії. Формально він не вчиняв злочину, тож публічно його імʼя не оголошується у світлі законів Ірландії про наклеп.

Читайте також: На війні в Україні загинув рейнджер армії Ірландії

За словами високопосадовців, депутата завербували у 2019 році, аби розпалити напруженість між Ірландією та Сполученим Королівством на тлі Brexit. Парламентар є членом лівої партії, а не уряду Гарріса, який підтримує Україну. Своєю чергою The Sunday Times писало, що росіяни завербували депутата також для налагодження контактів з незаконними воєнізованими формуваннями в Північній Ірландії.

Поліція просила законодавця припинити контакти з росіянами, проте він продовжив працювати з російськими агентами. Politico зазначає, що правоохоронцям не вдалось зафіксувати отримання ним грошей від росіян чи передачу їм конфіденційних документів.

Раніше міністр з європейських справ Ірландії Дженніфер Керролл Макнілл заявила, що країні треба запровадити нову стратегію оборони, аби протидіяти загрозам з Росії. Вона також вважає, що Дубліну доведеться збільшити свої оборонні витрати.