UA / RU
Підтримати ZN.ua

Разом ми повинні посилити тиск на Росію, щоб вона припинила несправедливу і жорстоку війну – Павел

"Не забуваймо, що вагання посилює агресора".

Президент Чехії Петр Павел у виступі на пленарному засіданні Генеральної асамблеї ООН у Нью-Йорку закликав посилювати тиск на Російську Федерацію у контексті війни в Україні. Про це повідомляє Укрінформ.

"Разом ми повинні посилити тиск на Росію, щоб вона припинила несправедливу і жорстоку війну. Мирний саміт у Швейцарії чітко підтвердив, що мир в Україні має ґрунтуватися на міжнародному праві та принципах суверенітету і територіальної цілісності", – наголосив чеський лідер.

Цинічність політики Росії, каже Павел, та її незацікавленість у справжніх мирних переговорах має глобальні наслідки.

"Вони включають порушення ядерної безпеки, зменшення продовольчої та енергетичної безпеки, а також підрив заснованого на правилах міжнародного порядку. Чехія закликає тих, хто ще не підтримав наші спільні зусилля, оцінити можливість підписання спільної декларації, узгодженої на мирному саміті у Швейцарії", – сказав президент.

Політик також вказав на те, що досі багато хто з тих країн, які "прагнуть стати шанованими регіональними чи глобальними гравцями", вирішили промовчати.

Читайте також: Погрози Путіна не зможуть паралізувати рішення США щодо дозволу Україні бити далекобійною зброєю по РФ – Салліван

"Але повагу не можна нав'язати, її можна лише заслужити. Не забуваймо, що вагання посилює агресора. Якщо ви мовчатимете щодо несправедливості та агресії, незабаром з'являться інші, які стоятимуть у черзі, щоб побачити, як далеко вони можуть зайти у перекручуванні міжнародних правил на свій розсуд", – додав він.

Нагадаємо, днями Павел заявив, що Україні необхідно реалістично оцінювати свої шанси на повернення окупованих територій, оскільки російська окупація може тривати роками. У відповідь на це МЗС України оприлюднило заяву, в якій відкидає можливість тимчасової окупації частини території і закликає міжнародну спільноту об’єднатися довкола української Формули миру, що передбачає повне відновлення територіальної цілісності країни.