UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада ЄС продовжила дію антиросійських санкцій щодо анексії Криму

Санкції діють з 2014 року й продовжуються щороку

17 червня Рада ЄС продовжила дію санкцій проти Росії, які були введені у червні 2014 року після окупації та анексії українського Криму та міста Севастополь. Дія санкцій продовжена ще на 1 рік – до 23 червня 2025 року. 

«Обмежувальні заходи, які наразі діють, були вперше запроваджені у червні 2014 року і включають заборону на імпорт до ЄС продукції, що походить з незаконно анексованого Криму або Севастополя, а також на інфраструктурні або фінансові інвестиції та туристичні послуги з незаконно анексованого Криму або Севастополя», – нагадується у повідомленні на сайті Ради ЄС.

Читайте також: Україна змогла ефективно вразити оборонні позиції Путіна в Криму — The Telegraph

Також європейські санкції забороняють експорт певних товарів і технологій кримським компаніям або для використання в незаконно анексованому Криму в транспортному, телекомунікаційному та енергетичному секторах, а також для пошуку, розвідки та видобутку нафти, газу та мінеральних ресурсів.

«З 2022 року Росія продовжує порушувати суверенітет і територіальну цілісність України своєю неспровокованою і невиправданою агресивною війною проти України. ЄС залишається непохитним у своїй відданості незалежності, суверенітету та територіальній цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів та її невід'ємному праву на самооборону від російської агресії, а також відданий повній реалізації своєї політики невизнання», – йдеться у повідомленні.

Читайте також: Подальші удари України по Криму можуть зробити його непридатним як російський плацдарм – ISW

Нагадаємо, за даними Центру національного спротиву, представники окупаційної влади Криму наказали готувати історичні артефакти та об’єкти культури до вивезення з території півострову. 

Нещодавно речник Військово-морський сил Дмитро Плетенчук заявив, що знищення Кримського мосту зараз вже не буде мати такого ефекту, як прогнозували раніше, адже окупанти практично не використовують його для військової логістики.