UA / RU
Підтримати ZN.ua

Путін та його загрози для прифронтових країн Європи — більша подія, ніж вибори в ЄС — Politico

Мешканці Естонії, Латвії та Польщі, які проживають поблизу російського кордону, кажуть, що війна підірвала почуття безпеки.

Коли чиновники в Брюсселі та інших європейських столицях говорять про ризик ескалації конфлікту з Росією, вони мають на увазі саме Естонію та інші прифронтові країни Європи. Для людей, які тут живуть, тонкощі політики ЄС здаються далекими. Натомість їх переповнюють постійні щоденні нагадування про російську агресію та вічна атмосфера страху, зазначає Politico.

Нова "залізна завіса"

Естонія, країна-член НАТО, підтримує Україну в її протистоянні з їхнім спільним сусідом, Росією, з моменту повномасштабного вторгнення Москви в Україну у 2022 році. Відтоді пріоритетом НАТО є захист східних кордонів Європи.

Від північного краю Норвегії до узбережжя Чорного моря, через Фінляндію, країни Балтії і Польщу, простягається нова "залізна завіса" у вигляді колючого дроту і парканів. На відміну від південно-східної частини цих прикордонних територій, що проходить через Україну, ця ділянка території все більше стає місцем конфлікту в так званій сірій зоні. Агресія у вигляді кібератак, викрадень і диверсій з боку Росії посилюється вже більше десяти років.

Читайте також: Путін хоче війни на Балканах — WSJ

Російська та білоруська влада роками відправляють нелегальних мігрантів через фінські, балтійські та польські прикордонні переходи, намагаючись посіяти хаос. Кабелі і трубопроводи під Балтійським морем були пошкоджені в результаті низки загадкових інцидентів, а в квітні комерційні рейси в аеропорт Тарту на сході Естонії були скасовані після того, як сигнали GPS були виведені з ладу, імовірно, російськими системами.

"Інтерес до виборів в ЄС досить низький. У місті з'являться передвиборчі плакати, але люди не в захваті від цього", — підтвердив заступник мера міста Виру в Естонії Сікстен Сільд.

Заходи Польщі щодо оборони

Польський уряд оприлюднив плани витратити 2,4 мільярда євро на зміцнення північно-східного кордону, в той час як партія "Право і справедливість" вихваляється своїми оборонними досягненнями, зокрема планами побудувати прикордонний бар'єр з Калінінградом.

Читайте також: Як країни Балтії балансують перед загрозою з боку Росії — FT

За комуністичного правління на північному сході Польщі було майже стільки ж військових баз, скільки міст. Вони почали закриватися на початку 2000-х років, але відродилися після тривалої військової активності Росії протягом останнього десятиліття. Власна база в Сувалках розширилася, а війська НАТО проводять часті навчання в цьому районі.

Раніше ми повідомляли, що естонське місто Нарву може стати наступною ціллю Путіна. Через кілька місяців після вторгнення в Україну у 2022 році Владімір Путін публічно назвав  Нарву, місто в Естонії з населенням 53 тисячі осіб, історично російською землею.