UA / RU
Підтримати ZN.ua

Продавайте і не повертайтеся – в уряді Німеччини зробили заяву щодо німецьких НПЗ «Роснєфті»

«Роснєфть» у Німеччині має три НПЗ – PCK Schwedt, MiRo та Bayernoil

Експропріація німецьких активів російської нафтової компанії «Роснєфть» залишається робочим варіантом для Берліна. Про це заявив 8 березня державний секретар Міністерства економіки Німеччини Міхаель Келлнер, закликавши російську нафтову компанію запропонувати потенційних покупців і не повертатися в якості власника. 

Коментарі Келлнер з'явилися наступного дня після того, як Німеччина втретє з 2022 року продовжила свою опіку над місцевими активами «Роснєфті». Уряд не вдається до експропріації, оскільки «Роснєфть» заявила про свою готовність знайти нового власника, повідомляє Reuters.

Читайте також: Як Німеччина може експропріювати активи "Роснєфті"? — Reuters

Келлнер заявив, що Німеччина не дозволить «Роснєфті» замінити власників активів, включаючи 54,17% акцій нафтопереробного заводу Schwedt на сході Німеччини, що дозволило б «Роснєфті» викупити їх у певний момент у майбутньому.

«Тепер справа за російською стороною – представити можливих покупців. Якщо це будуть інвестори за межами ЄС, ми проведемо відповідні перевірки відповідно до Закону про зовнішню торгівлю та платежі. Питання експропріації залишається на порядку денному. Очевидно, що нам потрібне постійне рішення щодо трьох нафтопереробних заводів», – сказав Келлнер, маючи на увазі два інших німецьких актива «Роснєфті» – нафтопереробні заводи MiRo та Bayernoil.

Читайте також: «Роснєфть» обговорить з Берліном можливий продаж німецьких активів — Reuters

Нагадаємо, джерела Reuters раніше повідомляли, що уряд Німеччини готується до націоналізації активів «Роснєфті» включно з часткою у Schwedt, оскільки переговори про продаж не були успішними. 

Пізніше POLITICO повідомила, що Берлін стикається з перспективою скорочення поставок і величезних виплат Кремлю, якщо він піде на експропріацію активів «Роснєфті». Тому у Німеччині зважують ризики.