UA / RU
Підтримати ZN.ua

Президентка Європарламенту Мецола призначила зятя керівником апарату

Метью Табоне, багаторічний помічник Мецоли, отримав найвищу посаду в її команді.

Президентка Європейського парламенту Роберта Мецола призначила зятя керівником свого апарату. Метью Табоне, який почав працювати в Європарламенті на Метсолу в 2013 році, змінив на цій посаді Летицію Зулету Де Реаліс Ансальдо. Вона обійме нову посаду директора зі зв'язків з національними парламентами в Європарламенті, пише Politico.

У своєму дописі на Facebook мальтійський депутат Європарламенту Алекс Агіус Саліба з Лейбористської партії описав цей крок Мецоли як «неприховане кумівство». 

«Уявіть собі, що я або представник [Лейбористської партії] призначив члена своєї сім'ї на найвищу посаду в своєму офісі», –  написав Саліба.

Табоне був близьким помічником Метсоли упродовж багатьох років. Після того, як він почав працювати на Мецолу, він одружився з її сестрою у 2015 році, до того, як Мецола стала президенткою Європарламенту.

«Наприкінці 2022 року Мецола запропонувала Табоне на посаду керівника свого штабу. Зрештою, вона утрималася від призначення, оскільки воно збіглося у часі  з «Катаргейтом» –  скандалом про гроші за вплив, який сколихнув Європейський парламент.

Попередні призначення Мецоли також виявлялися суперечливими.

Восени 2022 року Алессандро Кьоккетті був підвищений з посади керівника її апарату до генерального секретаря парламенту – впливової посади, яка контролює розгалужену бюрократію інституції. Попередній генеральний секретар – Клаус Велле – витратив 13 років на перетворення своєї посади на центр влади, який впливав на все:  від порядку денного парламенту до того, хто обіймав найвищі посади в установі. 

Його відхід спричинив боротьбу між політичними групами парламенту, а Європейська народна партія, найбільша група парламенту, намагалася втримати цю важливу посаду.

Кьоккетті, який отримав посаду, називали бенефіціаром кумівства. Його також звинувачували в тому, що він отримав вигоду від таємних торгів, коли парламент створив кілька нових робочих місць, аби забезпечити політичну підтримку Кьоккетті і зберегти цю посаду в руках ЄНП. 

«Брудна історая про призначення Кьоккетті новим генеральним секретарем Європейського парламенту неодмінно зашкодить репутації парламенту в очах європейських громадян та представників інших інституцій ЄС», – заявляла Хейді Хаутала, тодішня євродепутатка від «зелених».

Читайте також: Політичні спадкоємці: родинні зв’язки у європейській політиці

Мецола та її правоцентристська Європейська народна партія (ЄНП), яка підтримала Кьоккетті, наполягали на тому, що вони дотримувалися парламентської процедури. 

«Це був найбільш відкритий процес в історії цієї інституції», - заявила Мецола у вересні 2022 року. 

«Вакансія була відкрита кілька місяців тому, кожен міг подати заявку. Була проведена перевірка на відповідність вимогам, і вперше в історії на цю посаду було представлено більше одного кандидата».

Навесні президентка Європейської  Комісії Урсула фон дер Ляєн зіткнулася зі звинуваченнями у кумівстві через  призначення на високооплачувану посаду уповноваженого ЄС з питань бізнесу Маркуса Піпера — свого однопартійця, депутата від німецької правоцентристської партії.