UA / RU
Підтримати ZN.ua

Президента Литви закликають позбавити громадянства російську балерину за підтримку війни в Україні

Їй надали громадянство у 2000 році як виняток.

У Литві пропонують президенту позбавити громадянства російську балерину Ілзу Лієпу, яка проживає в РФ і публічно виступила на підтримку Владіміра Путіна та війни в Україні.

Комісія із питань громадянства вирішила, що слова Лієпи становлять «загрозу безпеці Литви та її союзників», пише LRT.

Читайте також: У Литві планують дозволити українським біженцям ще рік влаштовуватися на роботу без знання мови

За словами голови комісії Пранаса Жукаускаса, ні балерина, ні її адвокати не брали участь у засіданні для дачі пояснення, хоча були належно про це повідомлені.

«Із її боку не було ні дзвінка, ні контакту. Ми не отримали ні підтвердження отримання, ні офіційної реакції. Все, що ми можемо оцінити, це її інтерв'ю російським ЗМІ, опубліковане минулого тижня, в якому вона заявляє: «Я розумію, що процес щодо громадянства в Литві почався і триває». Вона висловила таке ставлення і розуміння процесу», − сказав він.

Ініціатива позбавити балерину громадянства виникла після того, як Лієпа, яка має литовське і російське громадянство, в інтерв'ю російським ЗМІ засудила країни Балтії за їхню поведінку і висловила підтримку війні, розпочатій президентом Росії Володимиром Путіним в Україні.

Читайте також: Литва передала для ЗСУ тисячі комплектів теплого одягу та зимове спорядження

Литовське громадянство російська балерина Ілзе Лієпа отримала як виняток - таке рішення ухвалили з огляду на те, що солістка московського Большого театру понад 10 років танцювала з литовським артистом балету Пятрасом Скірмантасом.

Згідно із Законом про громадянство, людина втрачає литовський паспорт, набутий як виняток, якщо своїми діями вона загрожує інтересам безпеки Литви.

Нагадаємо, Президент Литви Гітанас Науседа підписав декрет про позбавлення громадянства фігуристки Маргарити Дроб'язко.