UA / RU
Підтримати ZN.ua

Президент Сербії заявив, що нічого не підписуватиме під час переговорів із прем’єром Косова

Переговори відбудуться за посередництва ЄС.

Президент Сербії Александар Вучич заявив, що «нічого не підписуватиме» під час зустрічі із прем'єр-міністром Косова Альбіном Курті. Переговори відбудуться за посередництва ЄС і мають стати черговою спробою послабити напруженість між сторонами, повідомляє AP.

Зустріч Вучича та Курті запланована на суботу, 18 березня, в курортному місті Північної Македонії Охрид. Міжнародні чиновники сподіваються на прогрес.

Вирішення давньої проблеми між Сербією і Косово набуває все більшого значення на тлі війни РФ проти України і побоювань, що Росія може спробувати погіршити ситуацію у нестабільному регіоні, де вона має історичний вплив.

Минулого місяця Вучич і Курті зустрілися в Брюсселі і досягли попередньої домовленості щодо програми ЄС з 11 пунктів для нормалізації відносин між сторонами.

Але під тиском дедалі активніших ультраправих груп сербський лідер Вучич, схоже, відступив, пообіцявши, що ніколи не визнає Косово як незалежну державу і не дозволить йому вступити до ООН.

«Що стосується підписання чогось (в Охриді), то я нічого не планую», - сказав він.

Посередники ЄС і США кажуть, що зустріч в Охриді буде зосереджена на тому, як реалізувати попередню угоду, що закликає обидві сторони підтримувати добросусідські відносини, визнавати офіційні документи і національні символи одна одної, а також те, що Белград дозволить Приштині рухатися до членства в ЄС і ООН.

Між Сербією і Косово, незалежність якого визнана багатьма західними країнами, але проти якої виступає Белград за підтримки РФ і Китаю, існує напруженість. Переговори за посередництва ЄС не досягли значного прогресу за останні роки.

Сербія підтримує тісні зв'язки зі своїм традиційним союзником Росією, незважаючи на війну РФ проти України, частково через те, що Москва виступає проти незалежності Косова. Нещодавно Вучич заявив, що поки що Сербія не приєднається до санкцій ЄС проти Росії.

Читайте також: Сербія та Косово наближаються до угоди щодо нормалізації відносин — Bloomberg

ЄС і США, які зіштовхнулися з російським викликом безпеці світу і зосередилися на допомозі Україні, втомилися від багаторічної невирішеності сербсько-косовської проблеми. І перейшли до жорсткого формату з жорсткими умовами, передавши лідерам Сербії та Косова черговий варіант плану врегулювання відносин між країнами. Чи стане це кінцем конфлікту між Белградом і Приштиною? Детальніше — в статті Володимира Цибульника «Ультиматуми для Сербії та Косова: терпець Заходу урвався».