UA / RU
Підтримати ZN.ua

Президент Молдови Санду заявила, що Прігожин планував усунути її від влади

Переворот був запланований на березень 2023 року

Президент Молдови Майя Санду заявила, що за зірваною спробою державного перевороту, яка мала на меті усунути її з посади глави держави, стояло російське воєнізоване формування «Вагнер» – в межах загальної російської кампанії з дестабілізації ситуації в країні.

В інтерв'ю Financial Times Санду заявила, що наразі мертвий лідер угруповання «Вагнера» Євгєній Прігожин спланував переворот на початку 2023 року, і попередила, що Москва використовує різні методи з метою підкупу виборців напередодні виборів. Гроші доставляються в Молдову контрабандою з використанням інкасаторів та банківських карток, випущених в Дубаї, які тисячами роздаються громадянам. 

«За наявною у нас інформацією, це був план, підготовлений командою [Пригожина]. Ситуація дійсно драматична, і ми повинні захищати себе», – сказала Санду, додавши, що «вагнерівці» хотіли підштовхнути антиурядові протести до «насильницьких дій».

Читайте також: Молдова відповіла на заяву Росії про «придаток київського режиму»

У лютому європейські та американські чиновники попередили, що Росія планує повалити прозахідний уряд Санду, а в березні Молдова заявила, що заарештувала члена «Вагнера» і звинуватила його в розпалюванні заворушень. 

Минулого року країна стала офіційним кандидатом на вступ до ЄС, і країни-члени блоку мають вирішити, чи розпочинати у 2023 році офіційні переговори про вступ.

Російське втручання у внутрішні справи Молдови включає використання своєї попередньої ролі єдиного постачальника газу в країні як політичного важеля, гібридні атаки, включаючи використання кібер-інструментів, і погрози, пов'язані з проросійським сепаратистським регіоном Придністров'я.

«Росія збирається посилити свій тиск на Молдову. Вони спробували енергетику і зазнали невдачі. Вони намагалися повалити уряд і їм це не вдалося. А тепер вони намагаються масовано втручатися в наші вибори, використовуючи великі гроші», – сказала Санду.

Читайте також: Молдова скорочує кількість дипломатів посольства РФ після скандалу зі шпигунством

Молдова вже давно протистоїть російському впливу й на цьому тлі нарощує зусилля щодо членства в ЄС. 5 листопада у країні мають пройти місцеві вибори. Парламент намагається не допустити до виборів членів забороненої проросійської партії «Шор» й схвалив поправку до Кодексу про вибори, яка забороняє «конкретним людям» (колишнім членам партії «Шор») брати участь у місцевих виборах.

На думку президента Санду, у разі перемоги України у війні проти Росії, у Молдови може з'явитися геополітична можливість для врегулювання придністровського конфлікту на своїй території.