UA / RU
Підтримати ZN.ua

Президент Литви заблокував кандидатуру Ландсбергіса на посаду єврокомісара

Габріеліус Ландсбергіс має конфлікт із президентом.

Міністр закордонних справ Литви Габріеліус Ландсбергіс не претендуватиме посаду єврокомісара. Про це він повідомив у суботу.

Як пише Politico, цей крок стався на тлі конфлікту між Ландсбергісом, одним із найвідоміших політичних діячів Балтійського регіону, та президентом Литви Гітанасом Науседою.

Науседа відмовився підтримати Ландсбергіса, незважаючи на підтримку інших ключових фігур, зокрема прем’єр-міністра Інгріди Шимоніте та президента Європейської народної партії Манфреда Вебера.

«Для мене було б великою честю бути єврокомісаром, але я продовжу служити своїй країні, допомагати Україні та боротися за майбутнє Європи іншими способами», — написав Ландсбергіс на  X.

Він звернувся до Шимоніте із закликом розглянути іншу кандидатуру на посаду єврокомісара.

Ландсбергіс здобув міжнародну популярність після повномасштабного вторгнення Росії в Україну у 2022 році. Саме він наполягав на тому, щоб Західна Європа та США максимально збільшили допомогу Києву.

За словами литовського посадовця, який говорив анонімно, Вільнюс прагне отримати портфель ЄС для розширення членства, що є ключовою програмою для України на наступні п’ять років.

Країни-члени ЄС мають призначити кандидатів у комісії президенту Європейської комісії Урсулі фон дер Ляєн до 30 серпня.

У заяві, надісланій POLITICO електронною поштою, офіс президента заявив, що уряд не висував жодних офіційних кандидатур президенту на посаду комісара.

«Розширений список потенційних кандидатів був неофіційно обговорений президентом і прем’єр-міністром, щоб визначити найбільш підходящих кандидатів», – повідомила команда комунікацій офісу, додавши, що Науседа впевнений, що Литва зможе вкластися в крайній термін висунення кандидата у комісари.

Читайте також: Ландсбергіс: Помилкам Заходу у контексті підтримки України немає виправдання

Між тим, президент Науседа неодноразово давав зрозуміти, що не підтримуватиме кандидатуру Ландсбергіса. Він заявляв, що бачить кращих кандидатів. Крім того, глава держави заявив, що Вільнюсу варто було б зосередитися на портфелях, пов'язаних з економічною сферою. 

Ландсбергіс також зазначив, що, за його інформацією, процес обговорення кандидатури все ж відбувся.

«Ті формулювання, які мені передали, дають змогу припустити, що президенту не актуально, які портфелі дістануться Литві. Їхнім найголовнішим пріоритетом є те, щоб жоден портфель не дістався одній людині», – сказав міністр.