UA / RU
Підтримати ZN.ua

Президент Фінляндії хоче виключення Росії з Ради Безпеки ООН – Reuters

Стубб також закликає також покласти край вето однієї держави.

Президент Фінляндії Александр Стубб закликав розширити склад Ради Безпеки ООН, скасувати право вето однієї держави і призупинити членство будь-якого члена, який бере участь у "незаконній війні", такій як вторгнення Росії в Україну. Про це повідомляє Reuters.

Стубб зазначив, що долучить свій голос до закликів до реформ на Генеральній Асамблеї ООН у Нью-Йорку наступного тижня, де обговорюватиметься склад Ради Безпеки цього глобального органу.

"Рада, що складається з п'яти постійних і 10 ротаційних країн-членів, покликана підтримувати мир у всьому світі, але геополітичне суперництво завело її в глухий кут у питаннях від України до Гази", – йдеться у матеріалі.

Президент Фінляндії також запропонує збільшити кількість постійних членів з п'яти до 10, додавши ще одного з Латинської Америки, двох з Африки і двох з Азії.

"Жодна держава не повинна мати право вето в Раді Безпеки ООН", – додав він.

За його словами, будь-який член, який веде незаконну війну, "таку як Росія зараз веде в Україні", повинен бути виключений.

Читайте також: В ООН заявили, що хочуть завершення війни в Україні відповідно до міжнародного права та територіальної цілісності нашої країни

Раніше повідомлялося, що президент України Володимир Зеленський також буде виступати на Генеральній Асамблеї ООН 25 вересня. Журналісти зазначають, що загальні дебати на Генасамблеї ООН розпочнуться 24 вересня і того ж дня там має промовляти президент США Джо Байден, а наступного дня - 25 вересня говоритиме президент України Володимир Зеленський.