UA / RU
Підтримати ZN.ua

Президент Чехії прокоментував інформацію про виключення Угорщини з Бухарестської дев'ятки

За словами Петра Павела, на саміті у Ризі про це не сказали «жодного слова»

Президент Чехії Петр Павел прокоментував інформацію щодо можливого виключення Угорщини зі складу Бухарестської дев'ятки (B9), до якої також входять ще Болгарія, Естонія, Латвія, Литва, Польща, Румунія та Словаччина.

Павел зазначив, що на саміті у Ризі, через «настрої Угорщини», B9 не ухвалила єдиного рішення щодо кандидатури прем'єр-міністра Нідерландів Марка Рютте на посаду генсека НАТО. Однак, за словами Павела, на ризькому саміті «жодного слова» не було сказано про можливий вихід Угорщини з B9, як повідомляють ЗМІ, передає ČTK.

За словами Павела, лідери країн, через позицію Угорщини щодо України, не змогли узгодити також спільну заяву. Її замінили декларацією трьох президентів, які зараз співголовують у B9.

Читайте також: Посли ЄС вкотре не змогли ухвалити рішення щодо початку переговорів з Україною про вступ через позицію Угорщини

Нагадаємо, джерела Financial Times повідомили, що дискусії про виключення Угорщини з Бухарестської дев’ятки «дуже серйозні», а один зі співрозмовників видання припустив, що B9 «зустрічається в такому форматі востаннє».

Угорський прем'єр Віктор Орбан є затятим критиком санкцій ЄС проти РФ та, попри війну Росії проти України, підтримує тісні економічні зв'язки з Москвою. У травні Орбан заявив про плани переглянути умови членства його країни в НАТО, щоб отримати можливість потенційно відмовитися від поглиблення підтримки України з боку Альянсу.