UA / RU
Підтримати ZN.ua

Прем'єрка Франції йде у відставку: що це означає і хто стане її наступником

Емманюель Макрон прагне переформатувати команду напередодні виборів до Європарламенту.

Прем'єр-міністерка Франції Елізабет Борн залишить посаду після менш ніж двох років роботи, повідомив президент Франції Емманюель Макрон у Х (раніше Twitter).

У своїй заяві  Макрон підкреслив, що Елізабет Борн продемонструвала «мужність, відданість і рішучість» під час перебування на посаді.

Її відставка пов’язана з тим, що Макрон напередодні виборів до Європарламенту, які відбудуться цього року, прагне змінити свою команду, пише POLITICO.

Хто буде призначений її наступником, поки невідомо. Потенційними кандидатами на цю посаду називають 34-річного міністра освіти Габріеля Аттала, міністра збройних сил Себастьєна Лекорню та колишнього міністра сільського господарства Жюльєна Денорманді.

Борн стала другою жінкою-прем’єр-міністром Франції та перебувала на посаді довше за іншу прем’єрку —  Едіт Крессон, яка працювала під керівництвом Франсуа Міттерана з 1991 по 1992 рік. Елізабет Борн керувала без абсолютної більшості у нижній палаті французької парламенту, що досі траплялося лише один раз під час П’ятої французької республіки.

Останніми тижнями з’явилася велика кількість повідомлень про кардинальний перегляд уряду, оскільки Макрон прагне посилитись перед виборами у червні та через рік, коли Франція буде в центрі уваги під час проведення Олімпійських ігор.

Читайте також: Французи назвали плани замінити вітражі каплиці собору Нотр-Дам «вандалізмом»

Оскільки до кінця його президентства залишилося три роки, експерти вважають, що для відновлення політичного імпульсу його уряду необхідний «капітальний ремонт» після серії протестів через суперечливу політику та законодавчі поразки.

Відхід Борн розглядається саме як початок цих змін.

За опитуваннями, щонайменше 65% французів негативно ставляться до діяльності свого президента Емманюеля Макрона, понад половина вважають, що свобод після його вступу на посаду поменшало. На ставлення до президента, передусім, вплинула сумнозвісна пенсійна реформа