UA / RU
Підтримати ZN.ua

Представники парламентів країн Балтії відвідають Тайвань

Планується обговорення зміни ситуації у сфері безпеки в регіоні, зокрема, на тлі війни РФ проти України. 

Керівники комісій із закордонних справ парламентів країн Балтії відвідають Тайвань. Про це повідомляє ERR.

Зокрема, голови комісій із закордонних справ парламенту Естонії Марко Міхкельсон, Сейму Латвії Ріхардс Колс та Сейму Литви Жигімантас Павілоніс відвідають Тайвань зі спільним візитом.

Читайте також: Тайвань посилює контррозвідку на тлі шпигунства з боку Китаю — Reuters

Під час поїздки планується обговорення питань безпеки та оборони, а також співпрацю у сфері бізнесу, торгівлі та економіки. Зазначається, що візит свідчить про спільну політику щодо Тайваню, яка відповідає стратегії ЄС.

Делегація також планує обговорити наслідки та зміни ситуації у сфері безпеки в регіоні, зокрема на тлі війни Росії проти України. 

Крім того, представники країн Балтії планують виявити галузі ризику, а також визначити можливості подальшої співпраці з Тайванем – провідним виробником передових мікрочіпів, можливості створення надійніших ланцюжків постачання. 

Сторони також акцентують увагу на збереженні миру та стабільності у регіоні. Законодавці зазначають, що нинішня ситуація в Тайванській протоці не може бути змінена в односторонньому порядку. Вони виступають проти застосування сили або погроз, наголошуючи, що будь-які рішення мають бути ухвалені за допомогою дипломатії та діалогу.

Представники країн Балтії вважають, що потрібно зміцнювати торговельні та економічні відносини з Тайванем, а також хочуть знайти можливості посилення співпраці у таких сферах, як культура, освіта, наука та туризм.

Очікується, що делегація зустрінеться з президентом острова Цай Інвень, спікером парламенту Ю Сі-Кунем, прем'єром Чень Цзяньженем, главою МЗС Джозефом У та міністром цифрового розвитку Одрі Тан. Крім того, заплановані переговори із представниками наукових кіл, дослідницьких центрів та неурядових організацій.

Читайте також: Віцепрезидент Тайваню зробить зупинку в США на шляху до Парагваю — Reuters

Китай, який вважає Тайвань своєю територією, посилив військовий і політичний тиск на острів. У серпні минулого року Пекін влаштував масштабні військові навчання навколо Тайваню, розгніваний візитом на острів тодішнього спікера Палати представників США Ненсі Пелосі, а в квітні - у відповідь на зустріч президента Тайваню Цай Інвень з нинішнім спікером Палати представників Кевіном Маккарті в Лос-Анджелесі, коли він повертався з Центральної Америки.