UA / RU
Підтримати ZN.ua

Поведінці Угорщини потрібно надати критичну оцінку — премʼєр Фінляндії

Зокрема це стосується рішення Будапешта спростити вʼїзд для росіян.

Прем'єр-міністр Фінляндії Петтері Орпо заявив, що до діяльності Угорщини потрібно поставитися з усією серйозністю. Він підкреслив, що важливо дати оцінку зокрема візовому винятку, який Будапешт надав громадянам Росії та Білорусі, повідомляє Yle.  

"Діяльність Угорщини на посаді голови [Ради ЄС] також має оцінюватися дуже критично. Неможливо постійно суперечити спільній лінії ЄС. Щодо цього потрібно зайняти жорстку позицію", — заявив премʼєр Фінляндії.

Читайте також: У Латвії закликали обмежити участь Угорщини у Шенгенській зоні

За словами Орпо, його країна діє у цьому питанні у співпраці з іншими державами Євросоюзу.

Раніше Угорщина послабила візові обмеження щодо громадян РФ та Білорусі та включила їх у програму так званої "національної карти", власників якої не піддають спеціальній перевірці на європейському рівні. У відповідь на це голова Європейської народної партії Манфред Вебер заявив, що рішення Будапешта відчиняє двері для російських шпигунів, а лідери ЄС повинні вжити термінових контрзаходів.

Також глава внутрішніх справ Європейського Союзу Ілва Йоханссон заявила, що рішення Угорщини становить потенційну загрозу безпеці Євросоюзу. Вона наголосила, що ЄС вживе заходів щодо Будапешта.