UA / RU
Підтримати ZN.ua

Потенційний прем'єр Нідерландів Вілдерс закликав Туреччину змінити президента, завуальовано дорікаючи Ердогану

Вілдерс і раніше критикував Ердогана.

Ультраправий політик Герт Вілдерс, який переміг на виборах у Нідерландах, закликав до обрання нового лідера в Туреччині, який би підтримував секуляризм, завуальовано дорікаючи лідеру Анкари Реджепу Таїпу Ердогану. Про це повідомляє Bloomberg.

Читайте також: Politico: Перемога Вілдерса в Нідерландах може вплинути на допомогу ЄС для України

"Я виграв вибори в Нідерландах. І я бажаю, щоб турецькі громадяни, які підтримують секуляризм і кемалізм, обрали нового лідера, який зможе перемогти на наступних виборах", - заявив потенційний прем'єр Нідерландів.

Вілдерс, який вже давно закликає обмежити прибуття мусульман до Нідерландів і раніше критикував Ердогана, закликав обрати нового турецького лідера, "який зупинить приплив більшої кількості арабів до Туреччини, захистить турецьких жінок, підтримає робітничий клас і зупинить корупцію".

Читайте також: Вілдерс назвав Путіна жахливим диктатором, але закликав припинити військову підтримку України

На початку цього року Ердоган переміг на виборах у Туреччині і продовжив своє 20-річне правління вже на третє десятиліття. Наступні президентські вибори в країні заплановані на 2028 рік. Тим часом, головна опозиційна Республіканська народна партія Туреччини вже обрала нового лідера напередодні місцевих виборів у березні.

Вілдерс, який отримав більшу кількість голосів, ніж прогнозували будь-які опитування, наразі веде переговори з трьома іншими партіями про створення правої коаліції, щоб стати наступним прем'єр-міністром Нідерландів. Хоча ці чотири партії, ймовірно, досягнуть згоди щодо боротьби з міграцією, такі теми, як допомога Україні, співпраця з Європейським Союзом та кліматична політика, можуть ускладнити переговори. Проте, поки тривають коаліційні переговори, останні опитування свідчать про зростання підтримки Партії свободи Вілдерса.